Плевнелиев се надява най-достойните да влязат във ВСС 11.09 | 11:15

Доверие на всеки един от членовете - гаранция за връщане на доверието в правораздаването

От Ивелина Георгиева

Прозрачната процедура за избор на ВСС не дава 100% гаранция, че най-достойните ще влязат в него. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на ХХ-та Международна конференция по сигурността в Югоизточна Европа.

Според него, за да се възвърне доверието на гражданите в системата на правораздаване, е изключително важно хората да имат доверие на всеки един от членовете. "Надявам се най-достойните да влязат във ВСС", коментира Плевнелиев.

Освен това президентът коментира и посещението на правителството в Израел - "доста знаково и важно за хода на разследването на терористичния акт в Бургас". Президентът е сигурен, че когато правителствената делегация се върне в България, ще отдели време и ресурс, за да информира обществото докъде и как е стигнало разследването. "Това е задължение на Изпълнителната власт", заяви президентът.

Той изрази надежда в следващите дни да има пресконференция по темата.

България е водеща в разследването и работи непрекъснато с много европейски и световни институции, продължи Плевнелиев. "България дръзко и грубо бе подложена на терористично посегателство. Атентатът на летище "Сарафово" ни шокира със своята бруталност и подобна жестокост няма да бъде толерирана и забравена", каза Плевнелиев.

Държавният глава е убеден, че рано или късно извършителят и поръчителят ще бъдат открити и наказани. Оглавяваният от него Консултативен съвет по национална сигурност бе свикан веднага след атентата и прие с пълен консенсус становището за този варварски акт и предложи на МС конкретни действия за анализира на средата за сигурност, изясняване на причините за осъществяването на атентата и предложи конкретни действия за недопускането в бъдеще на подобни престъпления.

В сила са и новите правила на съвета, припомни Плевнелиев, и във връзка с тях президентът се ангажира да следи и докладва пред членовете за напредъка на действията по този проблем. Плевнелиев е сигурен, че България предприема бързи и адекватни мерки.

Водещи

Най-четени