Плевнелиев угоди на ГЕРБ за ЦИК 21.03 | 08:02

Според указа му партията на Борисов има решаващ глас в новата комисия

От iNews.bg

ГЕРБ да има решаващ глас при определяне на действията на новата Централна избирателна комисия (ЦИК), реши с указ президентът Росен Плевнелиев.

Въпреки математическите изчисления, направени от мнозинството в парламента, държавният глава реши съотношението в ЦИК да е 7 квоти за партията на Борисов, 6 за БСП, по 2 за "Атака" и ДПС, и по 1 за НДСВ и Синята коалиция, излъчили депутати на последните избори за европейски парламент.

По този начин ГЕРБ ще има блокиращ глас в 19-членната комисия, чиито решения се взимат 2/3 мнозинство. 

Според предварителните разчети квотите трябваше да бъдат по 5 за БСП и ГЕРБ, 2 за  ДПС, по 1 за "Атака", НДСВ и Синята коалиция, а ръководството на комисията да не влиза в квотното разпределение. 

В мотивите на Плевнелиев се посочва, че ръководството на ЦИК не е отделен и обособен държавен орган, а всички членове на комисията имат равен глас. 

Решението на президента е част от плана за саботаж на новата ЦИК. Според новия Изборен кодекс, комисията има около две седмици, за да определи условията и реда за участие на наблюдателите за вота, както и да възложи конкурс за компютърната обработка на резултатите от вота. 

От БСП и ДПС обявиха, че ще атакуват указа на президента пред Конституционния съд. 

"Съдът преценява актовете на президента според тяхната противоконституционност, а не дали съответстват на Изборния кодекс. Указът не може да бъде отменен”, коментира за в. "Репортер" бившият съдия от КС проф. Димитър Гочев. 

Парламентът избра за председател на избирателната комисия експертът от Института за модерна политика Ивилина Алексиева, а за неин заместник досегашният зам.-председател  на ЦИК Мария Мусорлиева. 

Водещи

Най-четени