Пловдивският зоопарк - безплатен до края на тази година 10.02 | 16:59

Заради забавянето на откриванетому с над две години кметът Иван Тотев обеща атракцията да е без пари през 2019 г.

От iNews

До месец – два пловдивчани ще имат модерен зоопарк, изграден по всички европейски изисквания. Заради забавянето от близо две години на откриването кметът на Пловдив Иван Тотев обеща до края на 2019 г. входът да бъде безплатен за всички посетители.

Причина за забавянето бе съдебен иск на сдружението "Граждански контрол и защита на животните” срещу строителството на зоопарка. Еколозите се противопоставиха на разширяването на съществуващата зоо градина на площ от 40 декара заради изсичането на дърветата на Гребната база в Пловдив. Само преди дни обаче Върховният административен съд попари еколозите, като отхвърли окончателно иска им. По този начин се развързват ръцете на градската управа да вземе акт 16 за зоопарка и да го насели с животни, пише "Монитор".

Хабитатите според проекта в новия зоопарк ще са общо 23, като те ще бъдат изградени така, че да са най-близо до естествената среда на обитателите им. Около 50-60 вида животни ще се ширят на общо 40 декара в един от най-зелените райони на Пловдив – Гребната база. Първоначалната идея сред животните да има лъв бе отхвърлена, тъй като пловдивчани пожелаха в зоопарка да има тигър. В момента младото животно, което трябва да е вече 5-годишно, е в софийския зоопарк. Бенгалският тигър ще живее на обща площ от 1200 кв. метра, в които ще има и басейн. В целия зоопарк ще има 26 езера и 6 рекички с мостове. Къщичките на животните са направени с добит в смолянско и импрегниран дървен материал. "Това е първият и единствен засега в България зоопарк, изграден по най-високите европейски изисквания, така че всяко едно от животните да се чувства във възможно най-естествена среда. Осигуряваме много водни площи с пещерни конструкции, дупки и укрития", каза преди време кметът Иван Тотев. Вместо мечките от старата зоологическа градина, които отидоха на заслужен отдих в природния парк край Белица,  в новия зоопарк ще има  младо семейство от този вид. Територията на мечките няма да е както по време на стария зоопарк – клетка 3 на 3 метра, а ще имат цели 3 декара площ с езеро, в което да се разхлаждат в горещите дни. От 9 кв. м обиталището на вълците се разширява на 900 кв. м. Атракции като приключенски тунел ще отвеждат до средата на хабитата. Освен старите обитатели, които временно са преместени в други зооградини, се очакват нови животни, като: розово фламинго, бизони, азиатски видри, камили, бронзова пуйка, патагонска мара, носати мечета, оцелоти, видри, сурикати, капуцини, муфлони и много други интересни животни. Екологични детски площадки и кафенета също ще се впишат сред аткракциите, а паркингът пред зоопарка ще осигури достъпност до мястото.

 

Водещи

Най-четени