По-малко от милион щели да участват в референдума 02.11 | 20:01

Това каза Мира Радева на първата Национална конференция по изборни системи

От Филипа Тодева

Няма да се изненадам, ако в референдума участват под 1 млн. души. Това заяви социологът Мирослава Радева на първата Национална конференция по изборни системи, която се провежда с медийното партньорство на iNews.

Радева коментира, че рядко, дори и на парламентарни избори, е постигана изборна активност от 4,3 млн. души, колкото гласуваха на последните избори.

"Доста е смела претенцията, че този референдум може да се окаже валиден", добави тя. По думите ѝ позицията на традиционната десница ще доведе до допълнително редуциране на гласувалите.

Според социологическите данни на MBMD от 2010 г. насам делът на хората, които са убедени, че АЕЦ "Белене" трябва да се строи, рязко намалява. Ако преди две години 68% от хората са посочвали, че биха подкрепили изграждането на втора атомна централа, сега те са 32%.

Основните фактори, които са оказали влияние за промяната в обществените нагласи, са аварията в японската АЕЦ "Фукушима" и отказът на правителството да изгради АЕЦ-а.

Радева посочи още, че противниците на проекта са по-силно мотивирани да не участват в националното допитване, защото така нямалява избирателната активност и неговата валидност.

Президентът определи референдумът за развитието на ядрената енергетика у нас да се проведе на 27 януари 2013 г. 

Водещи

Най-четени