По-ниски такси като бонус за екошофьорите 17.10 | 16:40

А в страната ускорено ще се изграждат зарядни станции за този тип возила

От Диана Цветкова

Собствениците на електромобили ще плащат преференциални такси при първоначалната им регистрация, а в страната ускорено ще се изграждат зарядни станции за този тип возила.

Това предвижда Националният план за насърчаване на производството на екологични превозни средства и ускореното им навлизане в страната, който бе приет от правителството.

Планът, който е с период на действие 2012-2014 г., цели да се стимулира производството на електромобили и други екологични превозни средства, както и части за тях и да насърчи изследванията в нови технологии и материали, свързани с развитието на устойчива мобилност.

Освен скоростното поставяне на зарядни за електромобили, планът предвижда регламентиране на различните категории електро- и хибридни автомобили и по-ниски такси при първа регистрация за собствениците им, както и облекчения при паркирането.

Ще се изготви и анализ за евентуални по-ниски цени на годишните данъци, които притежателите на екологични возила да плащат.

Предвижда се и насърчаване на инвестициите в производство на екологични превозни средства чрез въвеждане на по-ниски прагове за клас инвестиция и допълнителни стимули за приоритетни проекти.

Ще бъде въведен термина "зелени" обществени поръчки, при които обществените поръчки са със специфични екологични изисквания.

Националният иновационен фонд ще се превърне в институция за провеждане на дългосрочна политика в сектора. По оперативната програма "Конкурентоспособност" е осигурена финансова подкрепа за развитие на стартиращи иновативни предприятия, за внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги, се посочва в решението на МС.

Подготвя се и осигуряване на финансиране на еко иновациите и производства по Норвежката програма за сътрудничество.

С приетия национален план ще бъдат въведени и стандарти за електрическите съединители за зареждане и техническа съвместимост, за електробезопасността и електромагнитната съвместимост и др.

"Развитието на електрическата мобилност се вписва изцяло в модела за икономическо развитие на страната, според който устойчивият растеж ще се базира на сектори с висок интензитет на иновациите", изтъкват от правителствената пресслужба.

Навлизането на електромобилите ще осигури изпълнението и на приетите цели в областта на климата и енергията. Екологичните превозни средства ще гарантират устойчиво бъдеще на транспорта и ще намалят зависимостта от изкопаемите горива. Така ще намалеят и емисиите на парникови газове, съществена част от които се дължат на този сектор.

Водещи

Най-четени