Повтарачите на матурата „вързаха“ тройки 15.09 | 12:14

Малко над „среден” 3 е общият успех за явилите се на поправителен изпит

От Цанка Донкова

Зрелостниците, които не успяха да "преборят" първите матури "вързаха" малко над "среден” 3 на втория опит. Толкова е общият успех на подрастващите, които се явиха на поправителна матура по български език и литература, която се проведе в края на август. Средният брой точки на повтарачите е 27,97, отчитат от образователното министерство, съобщава в. "Монитор".

Според скалата за оценяване, това означава, че имат оценка "среден" 3,139. Резултатите са съизмерими с постиженията от сесията август-септември миналата година, коментират от МОН.

Малко по-добре са се представили зрелостниците на поправката на втората матура, която е по избор. Средният им брой точки е 37,46, което означава оценка "среден" 3,403.

"Традиционно зрелостниците показват по-висока успеваемост на въпросите с избираем отговор - 58,4%, в сравнение с въпросите със свободен отговор – 41,6%”, уточняват образователните експерти.

На поправителната матура трябваше да се явят 3902-ма младежи, но 929 от тях пропуснаха изпита и така се лишиха от възможността да получат диплома за средно образование.

Ако са минали прага на тройката на поправката, зрелостниците все още имат шанса да кандидатстват в университет. По-голямата част от вузовете у нас все още имат свободни места, а оценката от матурата е вход в повечето университети у нас.

Над 550 са свободните места в Алма матер, където финалното кандидатстване ще продължи до 27 септември. Непопълнени бройки има в над 50 специалности.

На зрелостните изпити по БЕЛ през май средният успех по български на зрелостниците бе добър 4.28.

Водещи

Най-четени