Подготвяме кадри за председателството на България на ЕС 07.05 | 10:50

Министри ще обучават служители, компетентните не стигат

От Ивелина Георгиева

Подготовката на кадри за българското председателство на Европейския съюз през 2018 г. трябва да започне максимално бързо, тъй като бройката на нужните ни кадри е силно недостатъчна. За това апелира премиерът Марин Райков в началото на правителственото заседание днес.

Той помоли своите министри да започнат да мислят за системата за подготовка на кадри.

"Тези министерства, които имат свои представителства в Брюксел, трябва да направят всичко възможно кадрите им там да бъдат ротирани максимално динамично, за да може да се увеличи броя на тези, които имат натрупани умения и понятия за механизмите за функциониране на съответните европейски институции, посъветва министър-председателят.

Райков помоли всяко от министерствата, които имат свои постоянни представители в Брюксел да си разработи собствена програма и визия относно начина, по който ще формират кадри за 2018г.

"Нямаме време, не се формират кадри за две години, когато става дума за едно председателство", подчерта Райков. Той допълни, че България има амбицията да направи едно успешно председателство и поясни, че страната ни ще бъде в тройката преди още да го поеме.

"Шест месеца преди това ще трябва да имаме стройно функционираща система от кадри, които да могат действително да изпълнят очакванията на ЕС", заяви той.

Страхувам се, че започваме да губим темпо като държава за подготовката на това председателство, посочи още той.  

Водещи

Най-четени