Подобрява се състоянието на натровените с царевица 11.07 | 11:36

Иззет е бил целият кукуруз

От Теодора Кокаланова

"Подобрява се състоянието на натровените от царевица в карловското село Розино", съобщи д-р Моника Троянчева. По думите й клиничната картина на петимата, настанени в болница, се подобрява значително, предстои изписването им.

Д-р Троянчева отбеляза, че няма данни за новопостъпили с подобни оплаквания. "Три проби са били взети още вчера (10 юли) от търговеца и вече са в лабораториите на агенцията по храните", каза директорът на агенцията д-р Иван Шиков.

Пробите са от царевица, сладолед и водата, в която е варен кукурузът. В понеделник се очаква да излязат резултатите. Иззета е била цялата царевица. От агенцията не се ангажират с категорично мнение какъв e причинителят за натравянето.

Според лекарите в Карлово става въпрос за стафилококова инфекция. Търговецът не е регистриран в агенцията и в РЗИ и може да се каже, че е работил нелегално, нямал е и здравна книжка. Освен царевица той е продавал и сладолед в частен имот.

Общо 28 души от селото са консумирали царевица и са имали едни и същи оплаквания и признаци, само 5 от тях са били хоспитализирани, предаде агенция "Фокус". "Твърде възможно е причината за заразата да е и в ръцете на търговеца, ако е имал ранички и пукнатини. Това също се проверява", допълни д-р Шиков.  

 

Водещи

Най-четени