Подслушването амбицира здравния министър 04.05 | 12:14

Петров се надява след 12 май да бъде съставен кабинет

От Ралица Стоянова

"Живея с мисълта, че ме слушат. Така съм по-амбициран и се справям по-добре". Това заяви служебният министър на здравеопазването проф. Николай Петров пред bTV.

Министърът определи изтеклите разговори между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов като нещо "грозно и мръсно, което вади на показ низки страсти”.

"Ако е свързано със сигурността на гражданите – добре, но ако е свързано с нечисти сметки и развитие в кариерата, е изключително грозно,” коментира професорът. Според него никой от замесените в скандала не може да извлече полза от него.

Петров е категоричен, че продължаването на работата на служебния кабинет не е добър сценарий за България. Той се надява след изборите на 12 май да бъде съставен кабинет, за да не се стигне до нов предсрочен вот.

"Аз не съм политик, а експерт. Мандатът на служебното правителство е кратък и се опитваме да свършим нещо полезно.

"Като министър ще подредя много неща, но те няма да са много видими. Стартираме стратегията за развитие на здравеопазването 2014-2020 г. Ще влязат много пари в психичното здраве, Спешната помощ, диагностично свързаното лечение. Дано следващите кабинети си подредят нещата и усвоят парите,” заяви Петров.

Според него са необходими спешни решения за конкурси за директори на болници, лекарите в доболничната помощ и прогнозните лимити за болниците.

Той увери, че след като излезе от политиката, няма да прави коментари и разкрития за системата, защото това би било непрофесионално.

Проф. Николай Петров призна, че като министър му липсват работата, колегите, звуците на мониторите в залата.

Анестезиологът разказа, че никога не е губил пациент на операционната маса и обясни, че понякога хората чуват какво се случва по време на операция заради дозата на упойката. "Работата на анестезиолога е да приспи болния, събуждането е божа работа,” пошегува се той.

Проф. Николай Петров си спомни и първата си анестезия. "Не беше съвсем успешна, не беше като по учебник и се наложи лекарят, който ме обучаваше, да ми помогне. В реална обстановка е нормално това да се случи. В живота има изненади и човек трябва да е готов за тях,” посочи в заключение министърът.

Водещи

Най-четени