Пожар под носа на Плевнелиев на учението "Шабла 2013" 29.08 | 11:59

Докато сърбите стреляли, пламнали сухи треви

От Кремена Бедерева

Пожар възникна по време на военните учения на полигона край Шабла, предаде Радио "Фокус” - Варна.

На стрелбите присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Ангел Найденов и министърът на културата Петър Стоянович.

След края на първите стрелби, които се проведоха от състави на сръбските въоръжени сили, непосредствено до една от зенитните установки се запалиха сухи треви и възникна пожар.

Огънят беше загасен за няколко минути след намесата на пожарен автомобил.

След това стрелбите продължиха по предварително начертания план. Първите мишени бяха успешно поразени от сръбските зенитчици.

Сред сръбските военнослужещи има такива с български фамилни имена и говорещи български език.

Учението на зенитния полигон на Военновъздушните сили в Шабла е с войски за реални действия и стрелби от формирования за ПВО от въоръжените сили на Република България и Република Сърбия. Официалните гости пристигнаха на полигона с военен хеликоптер.

По време на учението гостите ще наблюдават стрелбите на българските и сръбски разчети на зенитно-ракетни комплекси, екипажите на изтребители МиГ-29 и на фрегатата "Верни". В стрелбите участват зенитно-ракетни комплекси "Нева", "Куб", "Оса", "Волхов", "Стрела-2М", "Sea Sparrow" и изтребители МиГ-29.

Разчетното бомбопускане на парашутните мишени ще се извършва от самолети Су-25. В учението участват български и сръбски военни формирования за противовъздушна отбрана на армиите на двете страни.

В състава им са включени над 1400 военнослужещи и над 600 единици бойна и специална техника. Учението се провежда под ръководството на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов.

Водещи

Най-четени