Пожарната погва притежателите на газови бутилки 20.08 | 13:40

86 са проверените до момента автосервизи от служителите на Столичния инспекторат и Инспекцията по труда. Констатирани са редица нарушения

От Гергана Златкова

Пожарната в цялата страна започва проверки на обектите, в които се съхраняват газови бутилки, уреди и инсталации, съобщи пресцентърът на МВР.

Извършени са проверки на около 86 автосервиза от служители на Столичния инспекторат и Инспекцията по труда, съобщи Татяна Асенова, началник-сектор "Контрол на компонентите и факторите на околната среда" на Столичния инспекторат.

Сред констатираните нарушения са извършване на ремонт на моторни превозни средства на тротоара; на обекта липсва заявление за работно време, както и липсват договори за предаване на отпадъците.

За установените нарушения на място са наложени глоби по квитанции и са съставени констативни протоколи с предписания със срокове за изпълнение", каза Асенова.

За пръв път проверки на автосервизите се правят съвместно с Инспекцията по труда. "Досега са правени проверки само от служителите на инспектората, правени са съвместно с Регионалната инспекция по околна среда и водите - София, със "Софийска вода" и др. контролни служби.

Такава съвместна проверка направихме през юни на автомивките заедно с АД "Софийска вода", каза Татяна Асенова.

По думите ѝ проверките ще продължат, докато бъдат проверени всички автосервизи, за които има информация, че работят на територията на Столичната община.

Не можем да се ангажираме с време, през което ще бъдат извършвани проверките, тъй като всичко е много относително; не можем да си поставяме краен срок, добави още Асенова.

Шефът на пожарната е разпоредил приоритетно да се проверяват заведения с капацитет над 50 души, газостанции и обекти за продажба на пълни бутилки.

Областните поделения на пожарната трябва да предоставят информация за всички инциденти с уредби, съоръжения и инсталации в последните 5 години.

Особено внимателно ще се проверява как се спазват правилата за осигуряване на безопасност при пожар, както и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите.

Водещи

Най-четени