Политици и синдикати единни: Заплатите трябва да растат 02.05 | 18:21

До 5 години минималната заплата трябва да е поне 800 лева, а средната – 1700, настоява Пламен Димитров

От iNews.bg

Политиците и синдикалистите са напълно единодушни, че доходите на българите трябва да започнат да растат и то спешно. Както и че трябва активно да се работи в тази посока. Това е изводът, който може да се направи от изказванията и дискусиите на проведеният днес 8-ми конгрес на КНСБ. Синдикалната организация получи пълна политическа подкрепа в искането за по-високи доходи в следващите години.

По-висока минимална и средна работна заплата, както и повече диалог със социалните партньори - това бяха част от темите, за които си стиснаха ръцете бъдещата изпълнителна власт и синдикалистите. "След 5 години българите да се радват на жизнен стандарт поне на ниво 60 на сто от този на средния европеец. Да сме достигнали минимална работна заплата в размер на 800 лева, което е само 400 евро”, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНТ. Той допълни и че е напълно реално след 5 години средният доход у нас да е 1700 лева, но за целта е необходима политическа стабилност.

Тезата на Димитров получи подкрепата на бъдещия премиер Бойко Борисов, както и на съпредседателя на "Обединени патриоти" и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който е и почти сигурен участник в новото редовно правителство. Председателят на ГЕРБ очерта и някои възможности, както и проблеми за постигането на целта. "Разликата между заплащането на един работник в Европа и в България в някои сфери е 10:1, а в същото време 37% ни е износа. Особено в сферата на електрониката и автомобилните части. Ще продължим боя по контрабандата, корупцията. Трябва да се затвори всяко отверстие, от което изтичат държавни пари, за да може да се съберат в бюджета и да бъдат преразпределени за доходите на хората”, каза Борисов.

От своя страна Каракачанов отбеляза, че КНСБ и ВМРО отдавна са на едно мнение по отношение на доходите в България и много често бяха по улиците, за да отстояват една или друга обществена кауза. "Най-голямата грешка, която са правили едни или други български политици, когато са идвали на власт, е да са забравяли за диалога. Аз мога да поема само един ангажимент и той е, че така както сме работили добре досега, това да не се отрази на факта, че формацията или коалицията която аз представлявам, влиза в изпълнителната власт”, отбеляза Каракачанов.

Очаквано за по-скорошно и ефективно увеличение на заплатите у нас се обявиха и от другата голяма синдикална организация у нас – КТ "Подкрепа". Лидерът й Димитър Манолов отбеляза, че също ще работи в тази посока и ще има братски сърдечни приятелски отношения с КНСБ, каквито са били през последните години. "Ще вървим само напред, защото за нас друг път няма", каза още той.

Най-четени