Полиция, прокуратура и министерство влизат на мащабни проверки в болниците 05.12 | 16:39

На инспекции ще подлежат както държавните, така и частните лечебни заведения

От iNews.bg

Всички договори на държавните и частни болници от цялата страна са иззети от прокуратурата, здравното и вътрешното министерство за проверка. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев по време на съвместен брифинг с министъра на вътрешните работи Валентин Радев и главния прокурор Сотир Цацаров, предаде БНТ.

Договорите на болниците ще бъдат проверявани дали не са били сключвани в ущърб на държавните и общински структури в интерес на частни лечебни заведения на тяхна територия. Главният прокурор даде за пример болниците в Ловеч и Враца, където чрез неизгодни договори с частни лечебни заведения са били отклонени милиони лева, което е и причина за техния фалит.

Министър Ананиев обяви, че има амбицията да спре порочните практики в здравеопазването, по думите му "без чадъри за този и онзи". Такива проверки ще има във всички сфери, които се финансират от Здравната каса, допълни той. В момента експерти на здравното министерство отсяват съмнителните договори на 195 болници, които ще бъдат предоставени на прокуратурата. Сигурен съм, че ще намерим такива договори, които ощетяват Здравната каса, допълни Кирил Ананиев. 

Водещи

Най-четени