Попова: Дано следващият президентски екип да обедини обществото 18.01 | 13:45

Агресия и разединение сред българите вещаят тежки времена, прогнозира вицето на Плевнелиев и отправи намек към него, че не е бил обединител

От iNews.bg

Вицепрезидентът Маргарита Попова отправи призив към екипа на новия държавен глава Румен Радев да работи за преодобяване на разединението сред обществото, което според нея е най-големия проблем за българския народ. Тя направи мрачна прогноза, че България я очакват много тежки времена заради ширещите се омраза, агресия, разделение и разединение. В заключителната пресконференция в края на мандата заедно с президента Росен Плевнелиев тя отправи индиректен намек към него, че не е бил обединител на нацията, отхвърляйки твърденията му, че у нас съществува стабилност.

Според нея не може да се говори за вътрешна стабилност и мир, когато народът е разединен, а народът се нуждаел най-много от помирение, мир, разбирателство и спокойствие.

С президента дойдохме заедно и си тръгваме като екип

Въпреки посланията на Попова за различия с президента през мандата, тя подчерта, че двамата са започнали като екип преди пет години и сега си тръгват заедно от институцията – също като екип.

"С Росен Плевнелиев излизаме от президентската институция така, както влязохме в нея – заедно", изтъкна вицепрезидентът. По думите й днес е ден, в който всички поглеждат към президентската институция, към президентския им мандат. "Заявявам нещо, което трябва да бъде изходна позиция, заявена от моя страна: ние с президента влязохме заедно на 22 януари 2014 г. и излизаме заедно като екип на 22 януари тази година", каза Попова.

С омраза и войни не става, а идват избори!

"Чакат ни тежки времена, които няма как да преодолеем с разделения, омраза и агресия. Всеки срещу всеки, група срещу група, структура срещу структура. Доникъде няма да стигнем, а идват избори", констатира вицепрезидентът.

Тя отправи благодарности и послания към президентския екип, с който са работили с Плевнелиев: "Този екип, който влезе с нас 2012 г. и който е тук в цялост, чака новите стопани на президентската институция. Благодаря ви колеги, затова, че сте тук и ще ги посрещнете! Благодаря ви, че не използвате президентската институция за трамплин! Идват избори – посланията към партиите, новите правителства и новите стопани – да работим не за разделение, защото иначе няма да си намерим мястото на голямата географска карта", заяви Попова.

"Научихме се заедно да наблюдаваме фактите и събитията и да ги анализираме през призмата на нашата институция и се научихме, че всяко емоционално или инстинктивно преживяване на различни факти, събития и слухове води до тежки разстройства на личността и разстройва културата в обществото. Надявам се следващата президентска администрация да работи с очи за България", коментира още тя.

"Ако водят непрекъснати войни по между си, ако правят война вътре в държавата между нас, пита ли се някой какво изнасяме навън. Може ли да правим война в собствената си държава и да претендираш, че изнасяш мир навън. На народа му омръзна от вътрешна война. Аз не искам да изнасяме война, а да изнасяме мир, бъдеще, настоящи и повече спокойствие. Ако не си оправим къщата и ако не седнем да се помири, ако тази институция не успее да направи това в следващия мандат, всичко останало ще се интегрира около този въпрос", отбеляза Попова.

С тези си думи тя отправи намек към политиката на Плевнелиев, която от край време многократно критикувао, че той не обединява, а противопоставя българите.

Апел към Радев: Преодолейте разединението, помирете обществото

"Нас ни очакват избори, нова президентска администрация, която да работи в сговор с тази, която ще заварят, ново служебно правителство и нов редовен кабинет. За това анализът със здраво стъпили крака на земята днес е повече от необходим. Може би най-важното послание, за хората, които ще дойдат след нас, което ще оставим на следващия екип е разделението в обществото. Това е първият проблем и въпрос, който мъчи народът ни вече години наред. Съпровождаше ни в почти целия мандат", смята Попова.

По думите й разединението означава поредица от тежки конфликти, противопоставяния, нараняване душата на хората и безсмислени пречки да управляват собствения си живот. Според нея "има проблеми като последица от разделението, които се дължат на насажданата ежедневно омраза и агресия в обществото ни.

"Не може да се стигне далеч, не могат да се решават национални задачи, ако не предотвратим точно това. Даваме ли си сметка всички ние и вие журналистите също - защо е това разделение, кой подклажда тази омраза, нужна ли ни е, колко ни струва това! Много е важно да разберем колко ни струва това и кои са вдъхновителите, това нашенска работа ли е или не съвсем?", запита риторично вицепрезидентът. И допълни, че "когато сме разделени в различни групи и групировки, личната отговорност се размива, а справедливостта умира".

Водещи

Най-четени