Поредица принципни разминавания за промените в Конституцията 21.07 | 12:10

Ще се внася нов проект за изменение на основния държавен закон, който да съдържа само консенсусните положения, каза Местан

От iNews.bg

Има поредица принципни разминавания. Необходимо е отстъпление за постигане на консенсус. Това е моето впечатление", заяви Радан Кънев. Това обяви на брифинг в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов, ръководството на ДПС и председателя на НС Цецка Цачева. На срещата е била обсъдена правосъдната реформа.

"Разговор за нов конституционен проект от моя гледна точка може да бъде воден при наличието на 180 вносители. Доверието на настоящия парламент не е такова. Възможно е да се води разговор за ускоряването на съдебната реформа", добави Кънев.

Според премиера Борисов провалът на конституционната реформа би означавал провал на съдебната система.

"Ако това се случи, няма да загуби никой друг толкова много, колкото държавата. Всеки има избиратели и ангажименти към тях. Не ми е лесно всеки ден да полагам толкова много усилия за нещо, за което мога и аз да седя отстрани и да наблюдавам процеса", коментира Борисов.

По думите му, негативите ще са много, обвиненията също. "Неслучайно и вчера поставих въпроса върху няколко точки, които ни обединяват. Те не са достатъчни, но са стъпка напред. Даваме възможност на съдиите и прокурорите сами да решават кой ще израства в кариерата. Предстоят ни срещи и с БСП и БДЦ. Бързината на съдебния процес минава през съдебната власт и промените на кодекса", обясни още Бойко Борисов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обобщи: "Представихме идея, която може да се оцени като идея за ускоряване на съдебната реформа. Стъпваме на общото консенсусно поле, което премиерът очерта през последните дни - да се внесе нов проект за изменение на конституцията, който да съдържа само консенсусните положения, които Борисов представи пред нас и медиите", обясни Местан. Той посочи, че смятат, че в противен случай има риск конституционната реформа да се провали.

По думите му всички партии ще трябва да направят отстъпки в името на националния интерес, допълва агенция "Фокус".

"Дори този проект да събере 160 гласа той ще се придвижи по продължителна и мъчителна процедура. Той не генерира съгласие и ще завърши към края на годината. Мисля, че по време на кампанията за местните избори и непосредствено след тях средата няма да е най-благоприятна за тези промени", допълни Местан.

Водещи

Най-четени