Посланици от ЕС: България да забрави за отпадане на мониторинга 29.03 | 10:50

Дипломатите напомнят на българските политици да изпълняват препоръките на Брюксел

От iNews.bg

България се нуждае от механизма за наблюдение на Европейската комисия, за да се придържа към ангажиментите си за прокарване на важни реформи в страната, особено по отношение на правосъдието. Това напомнят на страната ни 12 посланици на европейски държави в София - Австрия, Белгия, Дания, Франция, Финландия, Германия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Швеция, Великобритания и Полша. Припомняме, че най-върли противници на мониторинговия механизъм са мнозинството членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) – лобито около главния прокурор Сотир Цацаров, при положение, че именно съдебният кадрови орган е обект на най-сериозни и последователни критики от страна на ЕК и призиви за реформиране.

След многократните откази на Брюксел изобщо да обсъжда отпадането на наблюдението за страната ни в областта на правосъдието и вътрешните работи, дипломатите отново дадоха знак на България, че скоро няма да се отърве от критичните доклади, пише "Сега". В последните години акцентът в тях е корупцията и липсата на присъди за подкупи и търговия с влияние по високите етажи на властта.

В открито писмо посланиците обявиха подкрепа за Европейската комисия (ЕК) и Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), по който страната ни е подложена на наблюдение. Поводът за писмото са атаките срещу наблюдението в някои медии. В него посланиците заявяват, че подкрепят ЕК и гарантират за експертите, които пишат докладите.

От писмото на посланиците става ясно, че наблюдението е единственият начин българските власти да бъдат принудени да правят някакви реформи. "Мониторингът продължава да бъде подходящ инструмент в помощ на България и нейните усилия за реформи", заявяват те. Дипломатите допълват, че единствено от българските власти зависи дали критериите, които ЕК поставя, ще бъдат изпълнени.

Отпадането на механизма е основна цел на българските евродепутати в Брюксел. Наскоро Емил Радев от ГЕРБ заяви, че некомпетентни служители готвят докладите. Той разпространи отговор на зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, според когото докладите се изготвят от петима души.

Това не е единствената инициатива на представителите ни в Европейския парламент. Миналата година те организираха конференция, на която настояха за отпадане на механизма. За участие до Брюксел отидоха главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Колев, който също уе от групата му във ВСС.

И тогава обаче от европейските институции дадоха да се разбере, че наблюдението няма да отпадне. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер написа в писмо на Бойко Борисов, че докладите ще отпаднат, когато България изпълни критериите на Евросъюза.   

Водещи

Най-четени