Пострадалият при катастрофата на Ми-17 е в стабилно състояние 12.06 | 14:44

Колегите в Пловдив са действали много адекватно, казва шефът на ВМА

От iNews.bg

Състоянието на офицерски кандидат Алексей Каменов, който беше ранен при трагичното произшествие снощи в авиобаза "Крумово", е стабилно. Това съобщи по време на брифинг пред медиите началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев разговаряха с пострадалия борден техник и лично се запознаха със състоянието му. Те изказаха искрени съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите летци.

Искам да изкажа благодарност към колегите в Пловдив, които са действали много адекватно, бързо и когато пристигна нашият екип, пострадалият вече беше оценен – каква е тежестта на травмите и възможността за транспортиране. Екипът пристигна около 02.30 часа в София, като до около 03:30 часа пациентът е обработен и качен в реанимация, поясни професор Мутафчийски. По думите му, скенерът е потвърдил счупване на ребра в дясната гръдна половина и контузия на белия дроб.

Все още не е достатъчно изяснен глезенът, но там повредата не е съществена и не е животозастрашаваща. Няма увреди в главата и органите в корема. Офицерски кандидат Каменов се намира в стабилно състояние, гръдната травма е средно тежка към тежка, кислородо зависим е, но на този етап няма опасност за живота, напълно контактен и адекватен, поясни още началникът на ВМА.

Преместването на пострадалия от пловдивската болница във ВМА се наложило заради гръдната травма, която по думите на професор Мутафчийски е изключително коварно медицинско явление. Тя има своето развитие през времето и то е към усложняване, а не към отшумяване. Ние много добре знаем за какво става въпрос и затова настояхме след като състоянието му позволява, да бъде транспортиран. Освен това, здравето и живота на българските военнослужещи е задължение на ВМА, поясни още бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски.

Президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев разговаряха с пострадалия борден техник и лично се запознаха със състоянието му. Министър Кракачанов пожела бързо възстановяване на пострадалия офицерски кандидат Каменов.

Важно е, че е в добро, стабилно състояние. Това е човек с дух, освен тук е при най-добрите специалисти от ВМА и се надявам, че скоро ще бъде в нормално, работоспособно състояние, заяви от своя страна и президентът Радев.

Водещи

Най-четени