Потопът от Родопите слезе и към подножието 29.06 | 10:23

Прелели реки, залети пътища и ниви, едно семейство е трябвало да се евакуира

От iNews.bg

Силните валежи в Родопите, причиняващи сериозни проблеми в инфраструктурата на високо, се отразяват и на низините чрез река Чая. В Чепеларе тя е твърде опасна, там още е в сила бедственото положение, обявено в Смолянска област, но засега не е преляла, предаде БГНЕС.

Реката излезе от коритото си в Бачково, което наложи евакуацията на едно семейство. В Асеновград тя е стигнала почти тавана на коритото си, а пътят Асеновград- Бачково е под вода. Най-сериозните поражения в момента са в община Садово, където реката скъса диги на две места край Катуница и заля хиляди декари земеделска земя. Залят е и пътят, който свързва селото с Пловдив и Свиленград, в момента е затворен за движение. Има риск и за международния път Е-80.

Сложна е ситуацията и в Съединение, където река Потока прелива. Засега общината се е справила със собствени усилия, водата от улици и дворове е изпомпвана. Валежите в Родопите причиниха вчера свлачище на пътя Асеновград-Смолян в района на Юговското ханче, затова той бе затворен до почистване на района. Скалните отломки вече са разчистени, пътят е пуснат днес.

Водещи

Най-четени