Правителството забрани придвижването на мигрантите без статут 21.09 | 18:32

Чужденецът без документи не може да напускат мястото на регистрация

От iNews.bg

Чакащите за статут на бежанци ще могат да се движат само по определен периметър. Това реши правителството на днешното заседание на Министерския съвет. 

Съгласно разпоредбите на Закона за убежището и бежанците (ЗУБ) по време на производството за предоставяне на международна закрила чужденецът има право да се движи в рамките на определената административна област на територията на Република България, която не може да напуска.

Тъй като търсещите закрила не трябва да навлизат в граничната зона на България, настанените в центъра в Харманли могат да се придвижват в определения периметър на територията на област Хасково, без граничната зона. 

Настанените в транзитен център в с. Пъстрогор могат да се придвижват на територията на област Хасково, без граничната зона, с изключение на територията на с. Пъстрогор.

Необходимостта от съществуване на подобна определена зона на движение в района на центъра в с. Пъстрогор ще отпадне до края на 2017 г.

От Държавната агенция за бежанците са предприели действия за обособяването на центъра в с. Пъстрогор от отворен в затворен тип.

Настанените в приемателния център в София не могат да напускат територията на град София, а настанените в с. Баня – територията на област Сливен.

Водещи

Най-четени