Правителството лови комарите с 30 хил. лв. 27.03 | 10:48

Стартира акция за борба с инфекции, причинявани от кърлежи и комари

От Теодора Кокаланова

Стартира акция за борба с инфекции, причинявани от кърлежи и комари. Правителството прие Национална програма за "Профилактика на векторно предавани трансмисивни инфекции". За първи път държавата обръща внимание и търси начини за ограничаване на болести като малария, марсилска треска, лаймска болест, ку-треска и хеморагична треска. 

За тази година са предвидени 377 850 лв., като 30 000 от тях ще отидат за улов на насекоми - кърлежи и комари. Реално парите ще са за командировки на екипи, които след това ще изследват инсектите в специализираните лаборатории в страната. Ще бъдат купувани и капани за гризачи, лисици и други животни, които пренасят инфекциозни болести. 

В програмата има разчетени финансови средства от тази година до 2018 г. Средно ще се отпускат по 500 000 лв. за екипи, които да изследват огнищата на зарази, да анализират ситуацията в страната и да препоръчват на общините какви мерки да вземат.

През 2012 г. у нас от марсилска треска са заболели 349 души, като шестима от тях са починали. Кърлежите са причинили лаймска болест на 412 души. 

От 2002 г. до 2012 г. от малария в страната ни са се заболели 107 души. Кримска болест са хванали четирима българи, като един от тях е починал. 29 души са заболели от ку-треска през 2012 г. Това инфекциозно заболяване бележи скок, тъй като предишната година болните са били 12 души.

В програмата се дават насоки каква нормативна уредба трябва да бъде изготвена, какви звена трябва да бъдат създадени и как да бъде организирана работата им, съобщава в. "Труд".

Водещи

Най-четени