Правителството сменя началника на отбраната 03.02 | 09:52

Кабинетът ще предложи на президента сегашния зам.-началник ген.-лейтенант Константин Попов

От iNews.bg

На днешното си редовно заседание правителството ще предложи на президента да назначи за началник на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, който досега заемаше поста зам.-началник. Предложението внася военният министър Николай Ненчев, предаде БГНЕС.

Миналата седмица кабинетът взе решение, с което предлага на президента да издаде указ за освобождаването на вицеадмирал Румен Николов от длъжността началник на отбраната и от военна служба, считано от 9 февруари 2016 г. Преди това от военното министерство съобщи, че Съветът по отбрана е решил да се стартира процедура за назначаването на ген. Константин Попов на длъжността "Началник на отбраната", считано от 9 февруари 2016 г.

Посоченият мотив за рокадата е, че вицеадмирал Николов навършва пределната възраст от 59 години за военна служба за званието си вицеадмирал. Ако беше предложен обаче за повишение в адмирал, при който пределната възраст е 62 години, той щеше да довърши мандата си от 4 години. В Закона за отбрана е записано, че началникът на отбраната се назначава от президента на републиката по предложение на Министерския съвет за срок 4 години.

Съветът по отбрана, който е колегиален съвещателен орган към министъра на отбраната, реши още на 26 януари да започне процедура за назначаване на ген.-лейтенант Попов на високата длъжност. Така новият началник на отбраната, който е най-старшият офицер с висше военно звание и е пряк началник на всички военнослужещи от въоръжените сили, след приключването на процедурата вече ще бъде генерал Попов.

 

"Номинацията е направена предвид деловите, командни и личностни качества на генерал-лейтенант Константин Попов, както и професионалния му опит, включително и от службата в Щаба на Военновъздушния команден компонент (ЮГ) на НАТО", изтъкват от МО.

Водещи

Най-четени