Празнуваме Тодоровден 04.03 | 12:22

На редица места в страната се правят традиционните надбягвания с коне

От iNews.bg

Днес в България се празнува Тодоровден. На този ден почитаме свети Теодор Тирон. Той бил млад воин от Мала Азия, загинал като мъченик за вярата си в Христос, припомня Нова ТВ. 50 години след смъртта на светеца,  гонителят на християните император Юлиян Отстъпник  продължавал да иска възраждане на езичеството. Той решил да се подиграе с вярващите, като наредил  на градоначалника на Цариград да напръска тайно с кръв всички постни храни на пазара на християните. Така в дните на строгия пост преди Великден, те щели да бъдат подиграни и обявени за езичници.

Легендата разказва, че Свети Теодор се явил пред цариградския архиепископ, предупредил го за коварния план и така вярващите били известени. Оттогава за благодарност през първата събота от поста Църквата възпоменава паметта на Теодор. Тодоровден е и ден за кушии. Състезания с коне се организират на много места в страната.

Днес стотижи хиляди българи празнуват своя имен ден. Повод да почерпят имат хората, носещи имената Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея, Теодор, Теодора, Теодорина, Тодор, Тодора, Тодорка.

Водещи

Най-четени