Преговорите за правителство помръднаха напред 02.11 | 19:14

Разговорите спират, ако РБ не дадат предложения за новия МС

От Христина Рафаилова

След 5 часа преговори Реформаторския блок и ГЕРБ   си стиснаха ръцете за общ документ, на базата на който трябва да управляват заедно. Дали страната ще има правителство обаче още  е несигурно, тъй като от лагера на Бойко Борисов заявиха, че коалиционно споразумение ще  има, когато  десните представят  своите предложения за структурата и състава на Министерския съвет. 

"Преговори ще има, когато  реформаторите представят този документ”, каза Томислав Дончев след края на преговорите днес. 

Разговорите  между двете формации забуксуваха именно заради това, че не десните не откликнаха на искането на ГЕРБ да дадат предложения за бъдещия кабинет. 

Дончев добави, че очакват от реформаторите да представят и секторите в управлението, в които са готови да носят отговорност. 

"Към момента това, което спира процеса по изготвяне на коалиционно споразумение, е липсата на този текст. Когато имаме предложения, преговорите могат да продължат”, добави Дончев. По неговите думи следващата необходима стъпка, за да има правителство, е коалиционно споразумение.

Бившият министър уточни, че двете политически сили имат общ документ, в който се обединявали  волята, вижданията, целите, принципите и приоритетите на ГЕРБ и Реформаторския блок. 

Текстът предстои да бъде окончателно редактиран и утре сутринта да бъде приет. 

Документът в готовия си вариант ще бъде предоставен на Патриотичния фронт и на АБВ. 

Дончев  настоя за по –бързи решения от страна на реформаторите. 

"Отнасяме се с уважение от необходимостта да протекат още вътрешни консултации, но часовникът оттук нататък цъка много безмилостно. Ако имаме силна политическа формула, нямаме никакво основание да бавим и да чакаме”, коментира представителя на ГЕРБ. 

От своя страна Меглена Кунева заяви, че ако програмната декларация, за която беше постигнато съгласие  между преговарящите, бъде приета, това ще бъде  ясен знак, че може да се състави стабилен кабинет. 

"На практика общо взето сме приключили с програмната декларация по ключови приоритети. Има 20 отделни теми по отделни приоритети, които са обяснени за програмна декларация достатъчно подробно с подточки”, заяви Кунева.

Тя каза, че по време на разговорите не е обсъждана кандидатурата на лидера на ДСБ Радан Кънев за премиер. По – рано от ГЕРБ обявиха, че са готови да отстъпят поста на Кънев в името на съставяне на правителство. 

В момента виждам много силна ангажираност от страна на ГЕРБ да управляват, каза още Кунева. 

Тя добави, че съставянето на кабинет в момента е много рисково.

Най-четени