Предвиждат два нови района с по 600 места за бежанци 03.02 | 17:29

Новото ръководство на агенцията представи приоритетите си

От iNews.bg

Сред основните приоритети на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) за 2015 г. са подобряването на процедурата по предоставяне на закрила, повишаването на капацитета за прием и настаняването на търсещите закрила, подобряване на условията на живот в центровете и създаването на мерки за първоначална интеграция на бежанците. Това съобщи днес председателят на ДАБ Никола Казаков, който представи концепцията си за развитие на агенцията.

Казаков обяви, че повишаването на капацитета за настаняване предвижда два нови района с по 600 места всеки, за които се водят разговори с Министерството на отбраната.

Председателят на ДАБ посочи като свой приоритет и синхронизирането на националното законодателство с европейските стандарти и директиви. Казаков съобщи още, че агенцията ще търси ефективно сътрудничество с Европейската служба за подкрепа в областта на убежището, Върховния комисариат на ООН за бежанците и неправителствените организации. Сред целите на агенцията са ефективно управление и усвояване на средствата по Европейския бежански фонд и Фонд "Убежище, миграция и интеграция".

Друга основна задача на агенцията ще бъде изготвянето и прилагането на пакет антикорупционни мерки, сред които контрол върху процедурите по обществени поръчки и тясно взаимодействие с Главния инспекторат към МС, МВР и ДАНС.

Сред мерките за сигурност в центровете Казаков очерта денонощна охрана на териториалните поделения, дежурства на патрулни екипи на МВР и съдействие със службите за лица с рисков профил.

В момента се изработва и единна актуализирана националната стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията, както и план с мерки за интеграцията на лица, получили убежище. Подготвят се законодателни промени, които да улеснят прилагането на успешен интеграционен модел, уточниха от пресцентъра на МС. Във външнополитически план вицепремиерът Кунева очерта усилия за преразглеждане на Дъблинския регламент, с оглед по-равномерно разпределение на миграционния натиск.

"Същевременно работим по евентуално предоговаряне на средствата по фонд "Убежище, миграция, интеграция" на ЕК, както и по намирането на други възможности в рамките на кохезионните фондове, за можем да посрещнем разходите по интеграционния процес", посочи още Кунева.

Най-четени