Председателят на СРС заплаши Златанова с оставка 09.05 | 15:57

Магистратът и правосъдният министър се скараха, заради ремонт на сграда

От Ивелина Георгиева

Посещението и проверката на ремонтните дейности на новата сграда, в която трябва да се помещават съдиите от Софийски районен съд (СРС) създаде напрежение и доведе до размяна на остри реплики между председателя на съда Методи Лалов и министъра на правосъдието Зинаида Златанова.

По време на обиколката им из сградата на бул." Цар Борис Трети" Златанова заяви, че очаква час по-скоро магистратите да се преместят в ремонтираното здание. Председателят на съда обаче не се съгласи с нея, защото според него все още има налични редица проблеми като видимите течове по сутерена от обилните дъждове, въпреки изпълненото отводняване. По думите му проблем има и с подовете на някои от съдебните  зали, по сградата има пукнатини, а някои от вратите са криви.

Методи Лалов бе категоричен, че няма да подпише заповедта за преместване в сградата, докато не бъдат оправени проблемите по нея. "Не искам да приема нещо, което е платено за ново и то да  изглежда така", заяви Лалов. Магистратът дори заплаши, че е готов да подаде оставката си, ако съдиите са съгласни да се нанесат в сградата и допълни, че ще остави на изпълняващия длъжността председател на СРС да подпише започването на процедура по нанасяне. Той се закани да доведе колегите си от съда на място, за да се запознаят и те с проблемите в сградата.

Правосъдният министър от своя страна коментира, че Дирекцията за национален строителен контрол е издала разрешение за ползване на сградата и добави, че тя е безопасна и годна за експлоатация, което е потвърдено от всички държавни органи. По думите й, ако се открие някакъв недостатък, той ще бъде отстранен за сметка на изпълнителя.

Златанова предупреди, че ако Методи Лалов не приеме СРС да се премести в новата сграда, от министерството са готови да я предоставят на други органи на съдебната власт, които ще имат нужда от нея.

Представител на фирмата - изпълнител на ремонта посочи, че сградата е безопасна и може да се ползва, но призна, че подовете, по които личат течовете е можело да бъдат направени по-добре. Той обаче се оправда, че такова е било даденото му задание, за да се спестят пари и напомни, че все възложителят му дължи 2 милиона лева за свършената работа. По думите му проблемите, визирани от Методи Лалов могат да бъдат оправени за пет дни.

Водещи

Най-четени