Предстоят два важни избора и в Брюксел 01.07 | 09:00

На 1 юли започва първата пленарна сесия на новия ЕП, която ще продължи до четвъртък

От iNews.bg

От днес започва първата пленарна сесия на новия Европейски парламент, която ще продължи до четвъртък (3 юли). На новите евродепутати им предстои и да вземат две много важни решения. Трябва да се избере нов председател на Европейската комисия, както и кой ще оглави Европейския парламент. Трябва да бъдат избрани и 14 заместници на новия председател.

Фаворит за поста е Мартин Шулц. В предишния парламент ЕНП и ПЕС имаха договорка да се редуват при председателството. Очаква се Шулц да повтори мандата си и след две години и половина да бъде сменен от представител на ЕНП.

Постът председател на Европейската комисия вероятно ще заеме бившият премиер на Люксембург - Жан Клод Юнкер.

Седем политически групи ще участват в разпределението на отговорните места. На 24 юни изтече срокът за сформиране на групи за началото на новия мандат. Според правилата на ЕС всяка група трябва да включва най-малко 25 депутати от седем различни страни членки.

В новия ЕП влизат 751 евродепутати.

Най-голяма е групата на ЕНП. Тя разполага с 221 мандата. Председател на ЕНП е германецът Манфред Вебер.

191 евродепутати има групата на ПЕС. Тя се оглавява от досегашния председател на ЕП Мартин Шулц от Германия.

Групата на Европейските консерватори и реформисти, която се ръководи от британеца Сайед Камал, има 70 евродепутатски места.

Следва Алиансът на либералите и демократите в Европа, който има 67 мандата. Председател е Ги Верхофстад от Белгия.

Групата на Европейската обединена левица/Северната Зелена левица има 52-ма евродепутати, които се ръководят от Габриеле Цимер от Германия.

50 са евродепутатите от Зелени/Европейски свободен алианс. За съпредседатели на групата бяха избрани Филип Ламберц от Белгия и германката Ребека Хармс.

Групата на "Европа на свободата и пряката демокрация" има 48 места в ЕП и председатели са Найджъл Фараж от Великобритания и Давид Борели от Италия.

Българските евродепутати са 17. Шестимата от ГЕРБ Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Ева Паунова, Емил Радев, Мария Габриел, Томислав Дончев влизат в ЕНП. В тази група влиза и Светослав Малинов от "реформаторския блок".

Четиримата евродепутати на БСП са Георги Пирински, Илияна Йотова, Момчил Неков, Сергей Станишев, които стават част от ПЕС.

В Алианса на либералите и демократите членуват евродепутатите на ДПС, които са Илхан Кючук, Искра Михайлова, Неджи Али, Филиз Хюсменова.

И двамата евродепутати от "България без цензура" и ВМРО Николай Бареков и Ангел Джамбазки стават част от Европейските консерватори и реформисти.

Водещи

Най-четени