Предупреждават за бедствия чрез социалните мрежи и мобилни приложения 08.06 | 12:19

Сформира се работна група за промяна на закона за защита при бедствия

От iNews.bg

Ранното предупреждение при бедствия ще става чрез социалните мрежи и мобилни приложения. Това предвижда стратегия в тази насока, каза началникът на националната пожарна Николай Николов. Той участва в кръгла маса на тема "Намаляване на риска от бедствия и перспективите за устойчиво развитие". Работи се и за смяна на учебните програми на децата, посочи Николов, цитиран от БТА.

По думите му системата за ранно предупреждение на изпълнителната власт, която сега изпраща СМС-и до най-важните хора в държавата, не може да бъде използвана така, че да бъдат изпращани съобщения на абсолютно всички потребители. Разчита се на системата за звуково оповестяване, както и на възможността полицаи с патрулни автомобили и високоговорители да оповестява населението при бедствия.

Сформира се работна група за промяна на закона за защита при бедствия, посочи Николов и каза, че ще бъдат насочени усилия в обучение на местните власти, особено в малките населени райони. Една от основните промени, които се обсъждат е създаването на местни органи , които да подготвят планове за превенция, обучение, реакция и отстраняване на последици.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че в София вече има сформиран отряд от доброволци, които е от 66 човека. Вътрешният министър Румяна Бъчварова се обяви за нова насока на усилията - създаването на политики по превенция.

Водещи

Най-четени