През 2019-а ще се разработи и приеме Закон за детето и семейството 14.12 | 16:30

Предстои в кратки срокове да бъде подготвена и утвърдена и подзаконовата уредба към новото законодателство за хората с увреждания

От iNews.bg

През 2019 г. ще се подготви и приеме заложеният в управленската програма Закон за детето и семейството. Това съобщи социалният министър Бисер Петков, който направи отчет на изминалата 2018 г. и очерта приоритетите на министерството за следващата година. Предстои в кратки срокове да бъде подготвена и утвърдена и подзаконовата уредба към новото законодателство за хората с увреждания, акцентира още министър Петков.


Равносметката на министерството за отминаващата 2018 г. е за напрегната, но резултатна година, динамична откъм събития и ключова откъм реформи за уязвимите групи и в частност хората с увреждания, заяви министър Петков. Той припомни, че бяха приети законите - за хората с увреждания, за предприятията на социалната и солидарната икономика, а вече на първо четене в социалната комисия на Народното събрание мина и Законът за социалните услуги, който вероятно ще бъде окончателно приет в началото на следващата година.

Дневният ред на министерството основно се доминираше от исканията на хората с увреждания, завършваме годината с приети закони, с удовлетворени искания и с намерения за последващи стъпки в същата посока, изтъкна Петков.

Министърът обърна внимание и на Закона за личната помощ. Той разясни, че предоставянето на услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник ще продължи от началото на следващата година. Осигурени са средства така, че услугите да не се прекъсват до изготвянето на индивидуалната оценка по новия закон за личната помощ. В момента около 24 000 са потребителите на тези услуги. На база на споразуменията между Агенцията за социално подпомагане (АСП) и общините ще се осигури услугата на всички, които я ползват сега. От 1 септември ще се предоставя лична помощ, а до тогава асистентите ще се ползват по досегашния ред.


По отношение на пазара на труда, министър Бисер Петков отчете нормативните промени, зарадинедостига на работна сила в условия на продължаващо намаляване на безработицата. Чрез мерките в Националния план по заетостта, Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) си поставихме цел да активираме демотивираните и да повишаваме квалификацията на хората, каза министърът. Връщането на българите от чужбина е най-перспективната, най-важната посока за решаване на проблемите на пазара на труда и демографията, отбеляза още Бисер Петков.



Той припомни направеното за облекчаване на процедурите за заетост на граждани от трети държави, както и подписаните спогодби с Армения и Молдова. Предстоят спогодби с Украйна, Грузия и Беларус. Трудовите спогодби вървят паралелно със спогодби за осигурителните отношения.

Министърът прогнозира, че очертаващият се проблем за недостиг на работната сила догодина ще продължи да се изостря, затова са необходими мерки за преодоляването му.

От началото на годината ще стартира и услугата патронажна грижа, чрез която възрастни хора ще бъдат подпомогнати от медицински лица с мобилна почасова грижа. Ресурсът е 46 млн. лева и е насочен към 17 000-18 000 души.

Водещи

Най-четени