Президентът Росен Плевнелиев призна за връзките си с Прокопиев 14.12 | 17:39

Бизнесменът бил допринесъл за модернизацията на България

От Христина Рафаилова

Президентът Росен Плевнелиев призна за връзките си с бизнесмена Иво Прокопиев. Пред bTV държаният глава заяви, че като бивш бизнесмен познава почти всички мениджъри в България, какъвто бил и олигархът. 

Плевнелиев неведнъж е бил обвиняван за връзките си с кръга "Капитал", воден от Прокопиев. Също така се смята, че президентът подкрепя протестиращите именно заради връзките си с бизнесмена. Предполага се, че държавният глава иска да наложи смяна на властта, за да може Прокопиев да се справи със затъващия си бизнес. 

Плевнелиев явно причисли Прокопиев към мениджърите, с които завързал контакти като предприемач. Сред неговите познати била и шефката на Българо-американската кредитна банка Цветелина Бориславова, която се смята и за една от основните фигури в "Типинг пойнт".

Държавният глава определи Прокопиев като мениджър, който имал голям принос за модернизацията на България. Той призна, че двамата са приятели.

За пореден път Плевнелиев отрече да е имал офшорни фирми като министър и като предприемач. 

Президентът каза, че отношенията му с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов били мъжки. 

Президентът се оправда за наложеното вето върху таксата за ВЕИ производителите. Той обясни, че ще сезира Конституционния съд, защото тя ще попречи на инвестициите в България.

Плевнелиев посочи, че преди 4-5 дни се е видял с министър-председателя Пламен Орешарски и го е уведомил за намерението му да сезира Конституционния съд.

За вилата си в Гърция той заяви, че всички документи са качени на сайта на президентската администрация и допълни, че къщата е купена законно по банков път. Според журналистическо разследване той е закупил имот, без да декларира огромни суми, отделени за придобиването му. 

Относно назначението на Цветлин Йовчев за министър на вътрешните работи в кабинета Орешарски, Плевнелиев посочи, че той е човек, който разбира какво се случва в сектор "Сигурност".

Плевнелиев избяга от въпроса дали би се кандидатирал за втори мандат. Той отказа и да коментира и какво би станало, ако негов опонент за поста е експремиерът Бойко Борисов. 

Изборът му за президент предизвика много притеснения заради обвързаността му с тогавашната управляваща партия ГЕРБ. Това породи съмнения, че той няма да бъде надпартиен президент. Плевнелиев заемаше поста на регионален министър в кабинета "Борисов". 

Плевнелиев се оправда за това, че е взел страната на протестиращите през лятото с това, че подкрепял гражданското общество. Той добави, че застанал и на страната и на демонстриращите през февруари. 

Според него хората у нас не били толкова бедни. 

 

Водещи