Президентът зове партиите да направят и невъзможното за действащо правителство 07.12 | 15:09

Национален срам ще е, ако страната се провали в председателството на ЕС

От iNews.bg

Президентът Росен Плевнелиев призова "и от невъзможното да се състави правителство". След като връчи награди за иновации, държавният глава потвърди, че в понеделник ще връчи третия, последен мандат на Реформаторския блок.

Плевнелиев предупреди, че на България ѝ предстоят месеци на нестабилност. "Нестабилността ще дойде и от вътрешната парламентарна криза, и от външните фактори. Затова ще се надявам да се направят решителни усилия да се опита и от невъзможното да се намерят принципи, защото има много, много смислена работа за вършене в държавата", призова държавният глава.

Президентът припомни, че на България ѝ предстои председателство на ЕС и че, "ако подготовката куца, изпълнението няма да се случи". "Това ще бъде национален срам. За мен създаването на служебно правителство в никакъв случай не беше самоцел, не го исках, но очевидно вървим натам".

Държавният глава обоснова решението си да връчи третия мандат за правителство на Реформаторския блок. "Защото този мандат е символичен и аз ще го връча все пак на политически блок, който е близо до моите убеждения за достойното място на България в НАТО, за ускореното интегриране на България с ЕС. Вярвам, че и един процент възможност за съставяне на кабинет може да се превърне в стопроцентов факт", подчерта Плевнелиев.

Водещи

Най-четени