Президентът обяви избора си за кандидат за служебен премиер 29.03 | 22:31

От iNews

В изпълнение на Конституцията президентът Румен Радев определи  председателя на Сметната палата Димитър Главчев  за кандидат за служебен министър-председател, съобщиха от "Дондуков" 2.

Още утре - 30 март държавният глава ще  възложи на Главчев  да предложи състав на служебно правителство.

Президентът взе това решение след като последователно в рамките на два дни разговаря с  всички лица, които могат да заемат поста  според последните промени в Конституцията.

Държавният глава се срещна с председателя на Народното събрание  Росен Желязков , с управителя на БНБ  Димитър Радев  и подуправителите  Петър Чобанов Радослав Миленков  и  Андрей Гюров , както и с председателя на Сметната палата  Димитър Главчев  и неговите двама заместници  Тошко Тодоров  и  Горица Грънчарова-Кожарева .

В списъка с потенциалните кандидати беше и  омбудсманът Диана Ковачева , която обяви, че предстои да депозира своята оставка пред Народното събрание, тъй като скоро ще положи клетва като съдия в Съда по правата на човека в Страсбург.

След решението на президента, по Конституция служебният премиер трябва да  предложи състав и структура на служебното правителство , което ще бъде назначено от държавния глава. След това трябва да бъдат насрочени нови парламентарни избори в двумесечен срок.

Основна задача на служебното правителство е да  организира честни и свободни избори , гласи чл. 99 от основния закон.

В петък депутатите приеха в спешен порядък, че назначеният за  служебен премиер ползва неплатен отпуск  от досегашната си длъжност по време на своя мандат.

Водещи

Най-четени