Президентът утвърди длъжностите на ръководители във Въоръжените сили, НСО и НРС 07.03 | 16:42

Те трябва да са с висши офицерски звания

От Кремена Бедерева

С Указ президентът Росен Плевнелиев утвърди длъжностите във Въоръжените сили на Република България, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана, които изискват висши офицерски звания.   Това съобщиха от пресцентъра на президенството. За длъжността "началник на отбраната” се изисква звание "генерал” ("адмирал”), а за двете длъжности "заместник-началник на отбраната” съответно "генерал-лейтенант” ("вицеадмирал”) и "генерал-майор” ("контраадмирал”).

В структурата на Българската армия за поста командващ Съвместното командване на силите се изисква висше офицерско звание "генерал-лейтенант” ("вицеадмирал”), за заместник-командващ на СК "генерал-майор” ("контраадмирал”), а за началника на щаба на СК - "бригаден генерал” ("комодор”).

За командир на Сухопътни войски се изисква военно звание "генерал-майор”, а звание "бригаден генерал” - за длъжностите заместник-командир на Сухопътни войски и за началник на Щаба на Сухопътни войски.

За командир на Военновъздушните сили се изисква звание "генерал-майор”, а за заместник-командващия ВВС - "бригаден генерал”. Звание "контраадмирал” се изисква за командира на Военноморските сили, а за неговия заместник - военно звание "комодор”.

Съгласно указа военни звания "бригаден генерал” и "комодор” се изискват за командирите на военните формирования, подчинени на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили.

За директора на служба "Военна полиция” се изисква звание "бригаден генерал”. 

Началниците на Военномедицинската академия, на Военната академия "Г. С. Раковски” и на Националния военен университет "Васил Левски”, следва да имат военно звание съответно "генерал-майор” ("контраадмирал”), "генерал-майор” ("контраадмирал”) и "бригаден генерал”.

Военният представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз следва да има военно звание "генерал-лейтенант” ("вицеадмирал”). Националният военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия, е със звание "генерал-майор” ("контраадмирал”).

Директорът на Националната разузнавателна служба и началникът на Националната служба за охрана следва да имат звание "генерал-майор” ("контраадмирал”).

За техните заместници се изисква звание "бригаден генерал” ("комодор”).

Съгласно указа на президента за директорите в Министерството на отбраната се изисква звание "бригаден генерал” ("комодор”), а за длъжността "Съветник на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военната сигурност” се изисква военно звание "генерал-майор” ("контраадмирал”).

Отменя се Указ № 168 от 2009 година за утвърждаване на длъжностите във Въоръжените сили на Република България, НРС и НСО, изискващи висши офицерски звания. 

Водещи

Най-четени