Премахват опасните сгради в София? 14.05 | 21:02

Предложението на архитекти от Столичната община

От Мая Александрова

Опасните сгради в София да се премахват лесно и бързо, предлагат архитекти от Столичната община. Целта е да се съкратят част от дългите съдебни процедури, които сега са задължителни при разрушаването на опасни сгради.

Когато се получи сигнал за опасна сграда в столицата, се прави предписание с определен срок на собственика, който да я обезопаси. Ако това не стане, общината премахва сградата или опасните елементи от нея принудително и по-късно си търси парите.

С новата наредба ще се въведе ред в целия процес, съобщава TV7.

"От началото на годината са подадени сигнали за 760 опасни сгради в София като 470 от тях трябва да бъдат ремонтирани или премахнати. От тях досега са премахнати 128, ремонтирани са 201, а останалите предстои да бъдат оправени", коментира Влади Калинов от Контрол по строителството в НАГ.

Най-често старите и рушащи се сгради са в идеалния център на София по булевардите "Мария Луиза", "Христо Ботев" и околните.

Санкциите за собствениците, които не обезопасят сградите си, стигат до 100 хил. лева. Максималната глоба е налагана само веднъж - за инцидента в "Захарна фабрика", при който имаше и смъртен случай.

Водещи

Най-четени