Премиерът Борисов се срещна с посланика на Великобритания у нас 15.10 | 12:10

Хопкинс заяви, че все още е оптимист за успешния край на преговорите с ЕС за Брекзит

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов се срещна с посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс. Двамата са обсъдили преговорите за Брекзит и правата на българските граждани във Великобритания в контекста на последните развития от вчера.

 

 

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Говорих с министър-председателя за Брекзит, за важната среща в Брюксел в сряда и също му предоставих допълнителна информация относно нашето разследване по случая "Скрипал" в Лондон и потенциалната хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага.

Хопкинс заяви, че все още е оптимист за успешния край на преговорите с ЕС за Брекзит.

 

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Все още сме оптимисти, да. Не сме постигнали споразумение все още, работи се усилено - както вчера в Брюксел, но също и днес. Много се надяваме, че ще успеем да постигнем споразумение относно Договора за оттегляне на Великобритания от ЕС тази сряда. И също така, ще работим по бъдещата Общо декларация.

Хопкинс и Борисов са обсъдили и статута на българите, живеещи във Великобритания, както и на англичаните, живеещи в България след Брекзит.

 

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Много е важно за тях да разберат, че каквото и да стане с Брекзит, ние ще положим максимални усилия, за да се уверим, че те ще продължат да живеят живота си нормално.

Не стана ясно дали на срещата двамата са говорили за инициативата на Великобритания - ЕС да наложи два нови пакета санкции срещу страни, които използват химическо оръжие и кибератаки. На заседанието си днес външните министри на страните-членки трябва да вземат решение.

Водещи

Най-четени