Премиерът, министри и хиляди миряни се сбогуваха с дядо Максим 08.11 | 14:01

Времето ще сложи Максим в историята, точно там, където му е мястото, изтъкна Вежди Рашидов

От Ивелина Георгиева

От ранна сутрин стотици миряни започнаха да се тълпят пред митрополитския храм в София "Света Неделя", за да се поклонят за последно пред тялото на починалия преди два дни патриарх Максим.

Изключително строгите мерки за сигурност от страна на органите на реда и все по-разрастващата се опашка не попречи на ентусиазма на хората да зърнат за последен път патриарха на Българската православна църква, да запалят свещ и да се помолят за душата му.

В храма бе отслужена заупокойна молитва от пловдивския митрополит Николай, който временно пое управлението на Софийската митрополия.

Последна почит пред дядо Максим дойдоха да изразят и почти всички министри от кабинета начело с премиера Бойко Борисов.

"Бог да го прости в дните на толкова мъка. Утре е и национален траур", заяви на излизане от храма министър-председателят Бойко Борисов. Той каза, че ще го запомни като изключително свят човек и като стожер на българската църква.

"Толкова пъти ни е пожелавал успехи, толкова пъти сме му целували ръка, толкова пъти е молил Господа вместо нас – всички ние да сме живи и здрави и да има благоденствие", допълни премиерът.

Министърът на културата Вежди Рашидов подчерта, че е дошъл да се поклони пред един водач на духа на целия народ.

По думите му патриарх Максим винаги е бил много диалогичен и никога не му е пречил произходът на Рашидов, за да общуват и да имат контакт. Министърът описа патриарха като един много благ, уравновесен и мъдър човек, а за тези, които са го познавали отблизо, той е бил умен и хитър в най-добрия смисъл на думата.

Той припомни, че патриарх Максим мина всички драми и катаклизми в църквата, които не са били много лицеприятни и добри.

"Всичко това той успя да преодолее с една хубава мъдра хитрост и успя да върне авторитета на църквата. Времето ще го сложи в историята, точно там, където му е мястото", обяви Вежди Рашидов.

Министърът на културата коментира и избора на наследника на патриарх Максим, който според него трябва да бъде енергичен, обединяващ и човек, в когото хората да вярват. Според Рашидов би било по-добре следващият духовен водач да няма досие, но все пак до досиетата има свободен достъп и за съжаление българите не ги четат, за да видят, че нещата не са толкова за възвеличаване.

По този повод той помоли медиите да попитат шефа на Комисията досиетата дали има човек, за който пише категорично да е отказал да сътрудничи на Държавна сигурност, тъй като по онова време да откажеш подобно нещо е било равносилно на самоубийство.

"Сега вече е време църквата да стане едно средище, където хората да търсят опование, вяра и доброта", допълни министърът .

Вселенският патриарх Вартоломей също пристигна в храма "Света Неделя", за да отдаде последна почит пред тялото на покойния Максим.

Той сподели, че има много добри спомени от българския патриарх и с огромна скръб е пристигнал в България, заради неговата смърт.

"Идвал съм много пъти в България, винаги по приятни поводи, но този път дойдох за едно тъжно събитие - за да се сбогувам от страна на Вселенската патриаршия с брата патриарх Максим, който дълго, в продължение на 41 години бе на патриаршеския трон", посочи Вартоломей.

Той описа Максим като боец и човек, изпълнен с търпение.

Междувременно все повече миряни се редят на опашка пред храма, за да зърнат за последно своя духовен водач. Опашката от чакащи да влязат в църквата вече се извива по целия площад "Света Неделя".

Водещи