Приемаме още 1500 бежанци 04.09 | 20:11

Юнкер предлага нов план за разпределение на още 120 хил. мигранти в страните от ЕС

От iNews.bg

Възможно е България да се наложи официално да приеме нови 1500 бежанци от други държави. Това ще стане, ако бъде одобрена новата идея за увеличаване на броя за разпределение на мигрантите между различните държави в ЕС. Идеята е на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той предлага разпределението на мигрантите от Близкия Изток и Северна Африка, които ще бъдат приети и разпределени на квотен принцип от различните страни членки, да бъде увеличен с нови 120 хил. души, става ясно от изявление на говорителят на ЕК Наташа Берто, цитирана от БНР.

Новата бройка ще бъде в допълнение на онези 40 хил. бежанци, които вече Брюксел разпредели между отделните държави. При новите 120 хил. човека обаче страните членки вече ще трябва да приемат мигранти не само от Гърция и Италия, но и от Унгария. За момента от Брюксел не обявяват дали разпределението на новите бежанци ще стане на същия принцип както предишния път или ще се въведе нова методика.

Ако остане предишната, това означава, че България ще трябва да приеме освен онези 500 човека от миналото разпределение, още три пъти по толкова. При използваната при предходното разпределение формула за нашата страна беше определена квота от 1.25% от всичките 40 хил. мигранти. При сегашната бройка от 120 хил. души това означава, че България ще трябва да вземе на своя територия още 1500 човека от Гърция, Италия и Унгария.

В идеите на Юнкер има още нещо, притеснително за нашата страна. В предложенията му, които на 8 септември се очаква да бъдат одобрени от ЕК, а ден по-късно внесени за разглеждане и в Европейския парламент, фигурира обявяването на страните от Балканския полуостров за "сигурни държави”. Което казано иначе означава, че от тези страни няма да могат да се приемат бежанци от други членки на ЕС. 

Водещи

Най-четени