Приеха Национален план за превенция на насилието над деца 23.05 | 13:52

Кръгли маси и конференции ще повишават информираността за проблема

От Ивелина Георгиева

Национален план за превенция на насилието над деца, прие кабинетът на редовното си правителствено заседание. Той ще бъде в сила до 2014 година.

Документът съдържа конкретни мерки, насочени към ограничаване на насилието над деца. Той включва и обща рамка на превенция чрез информиране, съдействие, подпомагане и предоставяне на услуги. В Националния план са заложени и мерки, свързани с прилагането на ефективни техники за преодоляване на негативните последици и травмата от преживяното насилие.

Документът включва три оперативни цели, които са повишаване на ефективността на мерките за закрила на децата от насилие; разширяване на достъпа и на видовете услуги за работа с деца в случаи на насилие и рехабилитация на децата и семействата; повишаване на професионалния капацитет на специалистите, работещи с деца.

С оглед на тежките последици за обществото от проявите на насилие над деца, в плана е посветена специална част на превенцията.

Целта е да се повиши информираността на обществото по проблемите на насилието над деца чрез организирането и провеждането на конференции, семинари, кръгли маси и медийни кампании, както и въвличането на децата в извън класни дейности с цел превенция на насилието.

Документът е в синхрон и с дейностите, заложени в Националната стратегия за детето 2008-2018 г., които предвиждат постигане на по-висока ефективност на работата по сигнали за насилие над деца, въвеждането на процедури и принципи за работа между партньорите от различните институции при работата по случаи, както и въвеждането на стандартизирани методи за събиране на информация.

Водещи

Най-четени