Признание за убийството на Мирослава 10.06 | 11:16

Марио Любенов – Заека е признал вината си и е поискал съкратено производство

От Филипа Тодева

След година и половина очакване - най-после прозвуча признание за убийството на Мирослава Николова.

17-годишната Мирослава бе отвлечена на 7 ноември 2011 г. на път към дома си след тренировка по таекуондо. Тялото бе намерено на 12 януари миналата година в землището на пернишкото село Планиница.

Обвиняем по делото е Марио Любенов – Заека.

Той е посочен като съучастник в тежкото престъпление от първия арестуван по случая – Стойчо Стоев – Чочо, който се самоуби пред очите на полицаите при все още неизяснени обстоятелства.

Срещу Марио Любенов са повдигнати няколко обвинения, сред които за отвличане на непълнолетно лице, предумишлено убийство по особено мъчителен начин на непълнолетна в безпомощно състояние и с цел да бъде улеснено и прикрито друго престъпление.

Обвиняемият е поискал процесът да се гледа при съкратено производство и съдът уважил искането му.

Любенов признава вината си, описана в обвинителния акт по делото. Съдът няма да разпитва 73 свидетели по делото днес и те бяха разпуснати.

Близките на удушената девойка били категорични, че убийците на дъщеря им са поне петима.

Според обвинението Любенов и Стойчо Стоев-Чочо, са похитили Мирослава на 7 ноември, докато се прибирала вкъщи след тренировка. Те я убили същата вечер, като Любенов я удушил с предварително подготвени стоманено въже, а Стоев е упражнил физическа сила, за да улесни Любенов в извършване на деянието.

Двамата извършили убийството, за да получат откуп от 250 хиляди евро от приятеля на сестрата Елеонора - Борислав Чолев, допълва БТА.

Те планирали убийството още от лятото, като през август обаче не могли да извършват похищението на Мирослава заради лятната ваканция.

Отвличането било ускорено от затрудненото финансово състояние на двамата, особено на Стойчо Стоев-Чочо, който получил съобщение за публична продан на неговото жилище и това на родителите му, която започвала от 12 ноември същата година.

Марио Любенов планирал отвличане на сина на гръцки бизнесмен от фирма, в която работел преди това. То обаче не могло да се осъществи.

По-късно се срещнал със Стоев и двамата решили да отвлекат Борислав Чолев, за да получат откуп от 250 хиляди евро. Той обаче имал много непредвидимо поведение и затова се отказали от неговото похищение и се спрели на Мирослава, с която Борислав се сближил, защото живеел в дома на семейството й.

Според похитителите тя била най-подходяща за жертва, защото имала точен график на движение, който ги улеснявал.

Водещи

Най-четени