Призовават Борисов да даде бежански статут на българите от Украйна 11.02 | 11:19

„България трябва да покаже загриженост с всички средства. Очаквам от българското правителство спешно да мобилизира хуманитарна помощ за сънародниците ни в Украйна", заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев

От iNews.bg

Порошенко обяви, че участието в антитерористични акции ще бъде само на доброволен принцип. Трябва да настояваме за това български граждани да не бъдат принуждавани да участват във въоръжения конфликт.

Такъв призив отправи към премиера Борисов лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Според него решението за облекчен режим за визи за сънародниците ни в Украйна, обявено от българското правителство, макар и закъсняло, е стъпка в правилната посока.

"Призовавам премиера Бойко Борисов да инициира законодателна инициатива, с която етническите българи от региони, които са под заплаха, да получават бежански статут при облекчена процедура", заявява Станишев.

Той отбеляза, че българите в Украйна са силно притеснени от последните събития и очакват мирно разрешение на конфликта. Станишев призова международната общност трябва да работи за намирането на адекватно политическо разрешение на конфликта и за осигуряване на сигурността на гражданите.

"България трябва да покаже загриженост с всички средства. Очаквам от българското правителство спешно да мобилизира хуманитарна помощ за сънародниците ни в Украйна", призова Станишев.

По-рано днес БСП предложи да се създаде постоянна комисия към Народното събрание, която да се грижи за проблемите на българите в чужбина.

Лидерът на социалистите Михаил Миков посочи, че последните събития в Украйна обуславят тази нужда, за да може българите живеещи извън страната, както и българските общности да усетят грижа за тях от страна на българската държава.

Патриотичният фронт също настоява институциите да вземат спешни мерки в подкрепа на българите в Украйна. В декларация от името на формацията Красимир Каракачанов заяви, че задълбочаването на конфликта в Източна Украйна заплашва да превърне българското малцинство в страната в съпътстваща и нелепа жертва.

Той уточни, че в Украйна живеят над 500 000 българи. Каракачанов подчерта, че вече стотици наши сънародници се обърнаха към ПФ с молба за помощ и настояват за по-активно отношение на българските държавни институции.

По думите му украинските власти мобилизират непропорционално представители на българското малцинство спрямо другите етнически групи, поради което стотици вече са емигрирали в Молдова, а други стотици желаят да получат визи за България.

Водещи

Най-четени