Примерът - най-важното при корпоративната социална отговорност 30.10 | 14:11

Малки и големи фирми прилагане социални стратегии

От Ралица Стоянова

Корпоративната социална отговорност (КСО) трябва да бъде насочена на първо място към работниците в предприятията. Това каза днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на откриването на конференция на тема "Проблемите на корпоративната социална отговорност и ролята на социалните партньори", информират от социалното министерство.

Той допълни, че в прилагането на КСО основна е ролята на социалните партньори и местните власти. Младенов посочи, че се наблюдава нарастване на добрите практики в сферата на КСО и бизнесът осъзнава, че тази концепция е работеща. Младенов допълни, че е щастлив от това, че не само големи, но и средни и малки предприятия влагат усилия в прилагането на подобни стратегии.

Правителството не е пасивен наблюдател в процеса по прилагане на социална отговорност в предприятията. През ноември 2009 г. се прие Стратегията за КСО и нейните двугодишни планове за изпълнението ѝ, отбеляза Младенов.

Добрите примери в компаниите трябва да се показват, защото това е начинът да се засили интересът на бизнеса и обществото към прилагането на КСО, обобщи социалният министър.

Президентът на Независимите синдикати в България Пламен Димитров акцентира върху важността от подписване на споразумения между работодатели и синдикати за прилагането на КСО. Такива документи вече съществуват и те дават резултати.

Заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков съобщи, че примерът, който се дава от водещи фирми в България, свързан с добри практики в сферата на КСО, е изключително важен за имиджа на българската икономика.

Водещи

Най-четени