Природата ни нанесе щети за 400 млн. евро 23.01 | 13:47

България поиска финансова помощ два пъти. Европа дава малко над 10,5 млн. евро, отчете шефът на МВР

От iNews.bg

Щети за около 400 милиона евро са нанесени от природните бедствия през лятото. Това обяви в парламента министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Вучков посочи, че България е поискала два пъти финансова помощ от Европейския съюз. Засега е определена само сума от 10 542 110 евро.

"Тази сума е изчислена по методика от Брюксел и предстои да бъде одобрена", посочи Вучков.

Вучков отговори на питания и по оперативната работа на МВР. Той призна, че през 2013 г. се отбелязва скок на телефонните измами. За цялата година са регистрирани 586 случая, установени са 82-ма извършители.

За справка през 2012 г. са регистрирани 386 случая, през 2011-та – 287. МВР не води статистика за това с колко пари са измамени жертвите. Последните тенденции показват, че вече за измами се използват "саниране на блокове" и "пропаднали роднини в асансьорна шахта".

Що се отнася до битовата престъпност у нас министърът отбеляза, че ще се прави анализ защо дознателите в МВР са с 300 по-малко в последната година и половина и с каква техника се работи.

"Провинцията обезлюдя откъм униформена полиция след операцията на границата, но полицаите са вече по районите си", посочи Вучков, цитиран от БТА.

Веселин Вучков информира депутатите и за приходите на Фонда за безопасност на движението. През миналата година са постъпили 5 463 243 лв.

Сумата е три пъти по-малка от тази за същия период през 2013 г.", посочи министърът.

Причината е тълкувателното решение на Върховния административен съд, с което се ограничи използването на мобилните камери с електронен фиш. Веселин Вучков заяви, че се надява недостатъците в предходната наредба за камерите да бъдат преодолени.

"Много е важно да възстановим действието на мобилните камери с електронен фиш и да се елиминира изцяло субективният елемент", каза министърът и посочи, че над 50% от жертвите по пътищата са в резултат на несъобразена скорост, която се е контролирала най-добре от камерите.

Водещи

Най-четени