Проект за възстановяване на стари пейки в София, Пловдив и Троян 07.10 | 12:35

Пейката е неизменна част от градската среда

От iNews.bg

Учениците от националната гимназия за сценични кадри в Пловдив вдъхнаха нов живот на пейките около училището си. С таланта и творчеството си те се включиха в инициативата "Сервиз за пейки".

 

Пейката е неизменна част от градската среда. Все повече обаче са местата, на които съоръженията за почивка са изпочупени, изгнили и дори опасни. Затова авторите на проекта "Мястото" са се заели със задачата да възстановят 100 пейки в София, Пловдив и Троян.

 

Биляна Милева, сдружение "БГ Бъди активен": Има една теория за счупените прозорци, че когато една сграда, едно място бъде оставено в такъв вид, това предпоставя хората все повече да го цапат или да го разрушават.

Затова авторите на проекта приобщават към идеите си хора от всяко населено място, които сами дават идея кои пространства да бъдат обновени и как да изглеждат новите пейки. В Пловдив тази задача се падна на учениците от националната гимназия за сценични кадри.

 

Емилия Голинова, ученичка в 11-и клас от Национална гимназия са сценични кадри - Пловдив: Сега ще правим едни много красиви цветя с преливащ се фон и т.н. И е много хубаво това, че можем да направим нещо подобно, нещо по-шарено към обществото.

В ученическата бригада се включиха и тайнствените артисти от "Дистръктив криейшън", добили популярност покрай изрисуването на паметника на Съветската армия с американски комикс герои.

 

След като успяха да обновят част от градинката край училището си младежите споделиха, че е лесно да поправим една пейка. По-трудното е да се научим да пазим и ценим красивото около нас.

Водещи