Проектът на новия социален закон готов следващия месец 23.05 | 15:50

Паралелно се подготвя и промяната в нормативната уредба за хората с увреждания

От iNews.bg

До края на юни трябва представя концепция на Закон за социалните услуги. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде БГНЕС. Той обяви това по време на участието си в разискванията относно политиката за интеграция на хората с увреждания, в рамките на която бе прието решение, задължаващо го до 30 юни да представи в Министерски съвет проект на Закон за социалните услуги и отчет за текущото изпълнение на плана за прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания.

По време на дискусията министър Петков отчете, че работна комисия е започнала работа по законопроекта още от месец септември миналата година. "Дискутират се всички отделни глави на бъдещия проектозакон с активното участие на неправителствени организации, сдружението на общините, които са основни доставчици на социални услуги у нас, както и на другите заинтересовани институции", увери социалният министър.

Той обяви, че паралелно с това се подготвя и нов Закон за хората с увреждания, а работата по него е започнала през месец февруари. Причината – сегашният закон е остарял като философия и подход, а новият има за цел да отговори на потребностите на социалните групи, към които е насочен. Петков увери, че въпреки многото нерешени въпроси, за последната една година проблемите на хората с увреждания са приоритет за министерството.

Социалният министър припомни още, че от месец юли т. г. всички пенсии, отпуснати до края на 2017 г., ще бъдат актуализирани с 3,8%. Нараства и минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. От 200 лева тя става 207 лева и 60 ст. "Има проект на постановление на Министерски съвет, публикуван на сайта МТСП, за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост и предвиждащ тя да стане 125 лв. и 58 ст.", каза още министър Петков.

Водещи

Най-четени