Прокуратурата във Видин няма да обвини родителите, образоващи сина си у дома 10.07 | 13:06

Филип е положил изпит и е записан в дистанционна програма

От iNews.bg

Районна прокуратура - Видин отказа да започне наказателно производство срещу Явор Костов, баща на Филип, който вече 5 месеца не посещава основното училище в града.

Филип Костов, на 13 г., бе отписан от държавното училище през февруари след системно насилие от съученици.

Бащата Явор Костов, взел решението да задържи детето си у дома, увери тогава, че търси алтернатива за образованието на Филип. Явор Костов беше категоричен пред inews.bg за това, че независимо от натиска на институциите синът му няма да се върне в училището, където е бил бит и тормозен, но и където на оплакванията на родителите не е обръщано внимание.

След като през февруари месец Филип Костов престава на ходи в клас, отдел "Закрила на детето”- Видин подават сигнал в прокуратурата за разследване на евентуално престъпление на родителите срещу детето по чл. 182 от Наказателния кодекс - заплаха за здравето или моралното и интелектуалното развитие на детето.

Във връзка с това Явор Костов, както и синът му Филип бяха призовани да се явят на разпит. Служители от социалния отдел дори поискаха разговор насаме с детето, както и да бъдат допуснати до жилището на семейството.

Полицейското разследване обаче е установило, че няма данни за престъпление. Прокурорът се е съгласил с констатациите на полицията и е отказал искането на отдел "Социално подпомагане” - Видин да се започне наказателно преследване на родителите. 

Това положително развитие в голяма степен се дължи на броя писма и имейли, писани от поддръжници на семейство Костови до "Закрила на детето” и до други институции в София и Видин.

Казусът придоби публичност не само в България, но и в чужбина, като Явор Костов и неговото семейство получиха морална подкрепа от редица граждански организации в чужбина, където домашното образование е по-широко разпространено.

Явор Костов и семейството изказват своята искрена благодарност на всички, който подкрепиха избора им да образоват детето си вкъщи.

Филип успешно положи изпит и е записан в CLASS -  международна дистанционна образователна програма.

Въпреки решението на прокуратурата казусът не е приключил, тъй като се очакват бъдещите стъпки на отдел "Закрила на детето" и органите на държавното училище.

"Ние сме оптимисти, че този случай ще бъде решен в полза на семейната неприкосновеност на личния живот и ценности и в полза на плурализма в образованието, като ще бъде тласък на правото на родителите да образоват децата си у дома", коментират семейство Костови.  

Водещи

Най-четени