Прокуратурата е удобен начин да се потуши конкретен скандал 14.03 | 09:29

Борис Велчев оспори, че повечето от престъпните босове са на свобода

От Кремена Бедерева

Ако новата структура на Върховната касационна прокуратура (ВКП) е създадена добре, демонстрира за една година добра резултатност, не вижда причина да се променя след това. Това каза главният прокурор Борис Велчев в ефира на БНР във връзка с преструктурирането на ВКП.

"Това е важно, защото сме се опитвали да правим прокуратурата малко по-ефективна и организирана през последните години. Доста неща се промениха вътре като организация, ако щете като философия на функциите. ВКП доскоро се възприемаше като някаква страшна организация, главно с контролни функции, която следи работата на всички прокурори", смята Велчев.

Според него това е важна част от работата, но тя трябва да бъде средище на събиране на професионален опит, "един своеобразен мозъчен тръст, в който работят най-опитните български прокурори и това е акцентът, който ръководената от мен ВКП ще се опита да постави - да сложим акцента преди всичко, без да пренебрегваме контрола, върху методическото ръководство".

По думите на главния прокурор специализация е една от ключовите думи - "няма по-опитни прокурори в България от тези във ВКП. Техният опит просто трябва да бъде използван и няма защо да мислим, че единственият начин да го използваме с контрола на по-ниските прокурори".

Европейските доклади няколко години настояват за реформи в прокуратурата. Ние можем да направим такива реформи, каквито зависят от нас. Ако законодателят реши да прави по-фундаментална реформа има възможността да го направи, но ние правим реформата и по-други начини. Не само със структурни реформи. Много е добре по големите и сложни дела, които са се паднали на случаен принцип на един прокурор, който не винаги има в нужната степен подготовка, да има един надзорен прокурор, който е определен съобразно квалификацията му от ВКП, който да разбира от тази тема. Това обясни още Борис Велчев.

Оправдателните присъди не са структурен проблем в България. Оправдателните присъди и миналата година са незначителен процент. Незначителен процент са дори и в големите градски прокуратури, като Софийска градска прокуратура (СГС), например. Изключително е намалял броят на оправдателните присъди включително и там, обясни Велчев.

"Никой не ни е казал, че в България има голям проблем с оправдателните присъди. Недоверие будят оправдателните присъди по определен незначителен кръг дела, но които са възприети като знакови от ЕК", смята главния прокурор.

Велчев коментира и очаквания доклад на ЕК по темата за правосъдието. По думите, ако този доклад е с положителна оценка за правосъдието би било добре, защото би било израз на признание. Методиката за анализ на оправдателните присъди е "доста подобрена" и ще бъде приложена по делата, следени от Европейската комисия.

Той отказа да се ангажира с категорична прогноза за приключване на "знакови" съдебни процеси до следващия мониторингов доклад през юли. "Но нека да изчакаме. В крайна сметка тези доклади са чисто политически и от експертни позиции не винаги могат да се предубедят. Хубавото на този доклад е, че ще бъде аналитичен, защото ние винаги сме искали да се установи един стандарт в отношенията ни с ЕК по механизма за сътрудничество и проверка и този стандарт да бъде насочен към това да се изградят трайни тенденции. Аз отговорно твърдя, че има изградени такива тенденции", каза той.

Главният прокурор оспори твърденията, че повечето от водачите и членовете на тиражираните престъпни групи са на свобода. "Иска ми се да престанем с политиката на постоянна криминализация", посочи още Борис Велчев.

По отношение на очакванията, че прокуратурата трябва да направи нещо за криминализиране на осигуровките, миньорските заплати и гражданството, давано от вицепрезидента Ангел Марин, главният прокурор обясни, че ако тези въпроси имат отношение към прокуратурата, то тя ще си свърши работата.

"Рано или късно много от текущите скандали стигат до прокуратурата. Често пъти прокуратурата е удобен начин да се потуши конкретен скандал, прехвърляйки топката другаде с ясното съзнание, че тя няма особена отговорност по този повод. Не зная какво може да направим с неплащането на заплатите на миньорите. Кристализацията за неплащане на осигуровки е правено упражнение, но много ми се иска да престанем с политиката на постоянна криминализация", беше категоричен той.

Водещи

Най-четени