Прокуратурата започва разследване за скока в цената на водата 19.12 | 16:38

ВАП се самосезира за поскъпването, проведе и среща с екипа на омбудсмана

От iNews.bg

Прокуратурата започва разследване на увеличението на цената на водата в редица български градове, определено от Комисията по енергийно и водно регулиране в края на миналата седмица. Вече е започнала проверка на законността и основателността на решението на КЕВР. Тя все още не е приключила.

Действията се водят от Върховната административна прокуратура, която се е самосезира и започнала проверка на законосъобразността на Решения от 30.11.2017г. на КЕВР за одобряване на бизнес план на "Водоснабдяване и канализация" ЕАД в гр. Бургас, гр. Ямбол и гр. Враца за развитие на дейността като ВиК оператор за регулаторен период 2017-2021г.

Впоследствие ВАП се самосезира и във връзка с проверка на това до каква степен е законно и Решение № Ц-34 от 15.12.2017г. на енергийния регулатор, с което бяха изменени и одобрени цени на водоснабдителните и канализационните услуги за 2018 г.

Новината за започналите проверки на ВАП идва часове, след като омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира Върховната административна прокуратура за поскъпването на водата. Тази сутрин пред бТВ тя обяви, че решението на КЕВР е незаконно, като разкритикува регулаторът, че "прави каквото си иска". От съобщението на самата прокуратура става ясно, че днес е била проведена работна среща между екипите на заместник-главния прокурор при ВАП Ася Петрова и на Мая Манолова. На която двете страни са обсъдили основанията за оспорване на цитираните решения на КЕВР и сезиране на прокуратурата за незаконосъобразно повишаване цената на водата.

Водещи

Най-четени