Прокуратурата иска отмяна на поскъпването на водата в София 11.04 | 12:58

Според нея решението на регулатора за вдигането на цената не е основателно

От iNews.bg

Прокуратурата иска отмяна на одобреното от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) увеличение на цената на водата в София. Върховна административна прокуратура протестира пред Административен съд София – град решението на КЕВР от 29 март, с което се одобрява бизнес план за развитие на дейността на "Софийска вода" за периода 2017 - 2021 г. и утвърждава, считано от 1 април, тарифи за водоснабдителните и канализационните услуги, които извършва концесионерът. Според ВАП решението е незаконосъобразно и поради тази причина е поискана неговата отмяна.

Според Закона за регулирането на водоснабдителните и канализационните услуги ( ЗРВКУ) комисията регулира цените чрез норма на възвръщаемост, като определя целева норма на възвръщаемост при отчитане на специфичните условия във всеки В и К оператор, като взема предвид социалната поносимост на цената на услугите, изискванията за бъдещи капиталови разходи и показателите за финансова стабилност. Вместо КЕВР самостоятелно да определи норма на възвращаемост, комисията възприема директно величината 17% възвръщаемост на собствения капитал на "Софийска вода", определена с договор за концесия със Столична община. Налице е противоречие на мотиви /по същество приравнено на липса на такива/, тъй като от една страна се приема, че е налице законов ред за определяне на нормата на възвръщаемост на собствения капитал, а от друга, този ред не се спазва с аргумент, че в договор е налице клауза, която "пречи" на приложението на закона, обясняват от прокуратурата.

При издаване на акта е допуснато противоречие с целта на закона. С решението КЕВР не изпълнява задължението си по чл.5, ал.3 ЗРВКУ да регулира цените на В и К услугите, извършвани от "Софийска вода", а по същество е насочено към създаване на условия за изпълнение на договора за концесия между Столична община и водоснабдителното дружество.

Водещи

Най-четени