Прокуратурата още не знае кога Арабаджиеви са се скрили в Испания 13.03 | 10:46

Имаме достатъчно доказателства, че са се укривали, за да влезем в съда, казва Румяна Арнаудова

От iNews.bg

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отрече твърденията на Георги Семерджиев пред bTV, че Ветко и Маринела Арабаджиеви не са се укривали в дома му в Барселона, а са били на гости и сами са се предали. "Това е защитна позиция, която вероятно ще чуем и в следващите дни, включително и след завръщането му в България, което се надявам да се случи скоро”, коментира Арнаудова. "Факт е, че Арабаджиеви се укриваха. Факт е, че не те са се предали”, подчерта тя в предаването "Тази сутрин” по bTV.

По думите ѝ те са били изненадани от това, че испанските власти са се добрали до тях.

Тя допълни, че в рамките на разследването срещу Арабаджиеви има годно събрани доказателства, с които ще се влезе в съда, че те се укриват продължително в дома на Семерджиев.

По думите ѝ за българските служби е било предизвикателство да установят къде точно се укриват лицата, но благодарение на испанските власти са били локализирани. "Не можем да кажем началната дата, от която лицата са били в Испания в дома на Семерджиев”, посочи Арнаудова.

Според нея е много рано да се дават конкретни прогнози кога Арабаджиеви ще се върнат в България. "Надяваме се максимално бързо производството пред испанския съд да приключи и да се даде разрешение за предаването на Арабаджиеви и на Георги Семерджиев”, каза говорителят на главния прокурор. "Понякога, когато лицата дадат съгласие да бъдат върнати в искащата държава, това се случва много по-бързо, но понякога отнема 1-2 месеца”, допълни тя.

По думите ѝ Арабаджиеви и Семерджиев вероятно се познават отдавна. Поискали са съдействие за укриването си и са го получили. "Вероятно са се стремили да избегнат наказателно производство, а Семерджиев е спомогнал те да се укриват”, отбеляза тя.

Водещи

Най-четени