Прокуратурата се намесва в сделката за ЧЕЗ, проверява произхода на парите 07.03 | 18:02

ДАНС и НАП също работят, ако намерят нарушения, ще ни уведомят, каза Цацаров

От iNews.bg

В момента се извършва проверка за произхода на средства на купувача на ЧЕЗ от ДАНС и НАП по разпореждане на премиера. Така коментира главният прокурор Сотир Цацаров сигнала на БСП за сделката за покупка на ЧЕЗ до прокуратурата от вчера, предаде БГНЕС. "Сигналът в постъпил вчера и се състои от две части. Първата представлява едно изречение, в което се настоява прокуратурата да провери произхода на средства на купувача на ЧЕЗ. Във втората част се настоява прокуратурата да провери всички сделки, които са довели до приватизацията на ЧЕЗ. По второто искане за етапите на приватизация ще се извърши проверка. Но, нека да се започне работа. Сигналът е постъпил вчера", посочи Цацаров.

"По отношение на първата част - проверка за произхода на средства на купувача на ЧЕЗ, се прави в момента. Тя се извършва по разпореждане на премиера от ДАНС и НАП", уточни главният прокурор. И добави, че ако те открият каквито и да е било нарушения, включително и данни за престъпления, прокуратурата ще бъде сигнализирана. "Но да бъде извършвана проверка от наша страна и по отношение на сделката, мисля, че преди време беше воден такъв дебат относно възможността на прокуратурата да проверява търговски сделки, включиелно и сделки от този характер. Тоест, ако сега това искане бъде изпълнено, това означава прокуратурата да разпореди на същите тези органи - НАП и ДАНС същата проверка, която вече им е разпоредена. Ако тези органи открият закононарушения, са длъжни да сигнализират прокуратурата", заяви главният прокурор.

"Ще ми се да вярвам, че в качеството си на колега и бивш следовател, Корнелия Нинова не би подписала такова искане. Отнасям го по-скоро към всички елементи на политическата дискусия, които се използват тези дни, включително и в днешния ден. Трябва да правим разграничение с това, което е работа на прокуратурата по закон или решаване на задачи, които са елемент от политическия спектър и разхвърлянето им по държавни органи с цел постигане на съвсем други цели", посочи още Цацаров.

Водещи