Прокурори погват военното министерство за потопа в с. Бисер 19.02 | 10:55

Военна прокуратура подхваща делото за скъсването на стената на яз. "Иваново"

От Диана Цветкова

Прокуратурата посочи Министерствотот на отбраната като отговорно за смъртоносното наводнение в село Бисер преди една година, тъй като то е стопанисвало язовира, чиято стена се скъса.

Досъдебното производство за наводнението е изпратено по компетентност на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Досега разследването за скъсването на стената на язовир "Иваново", довело до "потопа" и смъртта на общо осем души, се водеше от Районната прокуратура в харманли. Сега обаче то ще бъде поето от военни обвинители и ако се стигне до изправяне на виновниците пред Темида, те ще отговарят пред военен съд.

Според наблюдаващия прокурор промяната на подсъдността се налага от събраните доказателства, тъй като към момента на наводнението управлението, стопанисването и поддържането на военния полигон "Корен", в чиято територия е язовирът, е било възложено на Министерството на отбраната.

Язовирът се ползва от Министерството на отбраната от 1961 г. за провеждане на обучения по подводно кормуване и десантиране, за което има и Акт за публична държавна собственост, издаден през 2003 г.

"През цялото време – от 1961 г. до момента на скъсването на язовирната стена на яз. "Иваново", задължение на МО е било да поддържат стената и другите съоръженията в изправност", категорични са от прокуратурата.

Военно-окръжната прокуратура в гр. Пловдив е компетентна да продължи разследването, да установи лицата от военното ведомство, които са били ангажирани с управлението, стопанисването и поддържането на корпусния учебен център "Корен", в чиито граници е яз. "Иваново", е становището на държавното обвинение.

Скоро след наводнението, когато медиите започнаха да питят чий е язовирът, а институциите започнаха да си прехвърлят отговорността, военният министър Аню Ангелов заяви, че ведомството му няма собственост върху нито един язовир.

Най-четени